Odluka iduće sedmice
137

Turska spremna izdati dozvolu za letove između Tuzle i Istanbula, slijedi provjera Lumiwingsa

A. K.
Bazni avion Lumiwingsa koji je stacioniran u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Bazni avion Lumiwingsa koji je stacioniran u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Direkcija za letove Turske načelno je spremna odobriti uspostavljanje saobraćanja između Tuzle i Istanbula, a tokom vikenda će biti obavljena provjera aviokompanije Lumiwings, potvrđeno je za Klix.ba.
Direkcije za letove Turske ranije je izdala dozvolu za uspostavljanje letova između Tuzle i Istanbula, a koja je dodijeljena aviokompaniji Air Montenegro.

Međutim, crnogorski avioprijevoznik nije započeo operacije sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, zbog čega je pokrenuta nova procedura za izdavanje dozvole.

Ona se sada odnosi na grčku aviokompaniju Lumiwings koja je u decembru prošle godine uspostavila poslovanje na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor tuzlanske zračne luke Dževad Halilčević, državna direkcija za letove Turske načelno je spremna odobriti novo uspostavljanje saobraćanja između Tuzle i Istanbula.

Prema njegovim riječima, sada slijedi provjera grčke aviokompanije, a ta procedura bi trebala biti završena u danima vikenda. Shodno tome, izdavanje zvanične dozvole moglo bi uslijediti u toku iduće sedmice.

Nakon ishodovanja dozvole stvorit će se uslovi i za objavljivanje reda letenja, koji bi trebao biti dostupan i u zimskom periodu.

Inače, grčki Lumiwings na tuzlanskom aerodromu trenutno ima baziran jedan avion kojim saobraća ka Stockholmu, Halmstadu, Maastrichu, Saarbruckenu i Esbjergu.