Kako prevazići krizu?
119

Turistička zajednica Kantona Sarajevo: Sezona 2020. može se smatrati neuspjelom

Dž. L.
Kao jedna od strateških grana privrede Kantona Sarajevo, turizam je posebno pogođen pandemijom koronavirusa. Stoga su iz Turističke zajednice KS proveli istraživanje o efektima pandemije na ovu industriju te mogućim načinima prevazilaženja krize.

Ovaj istraživački projekt je zajednička inicijativa Turističke zajednice KS i profesora Almira Pešteka. Kako ističu autori projekta, pored spašavanja ljudskih života kao najvažnijeg prioriteta, potrebno je paralelno i hitno raditi na nizu mjera koje će ublažiti efekte krize.

Ovisnost o stranim turistima

Firme registrovane u periodu od 2016. do 2020. godine činile su 54,5 posto uzorka istraživanja. Čak 25,3 posto ovih firmi, pokazalo je istraživanje, u potpunosti ovisi o stranim turistima, dok je većina njih ovisna o stranim turistima u procentu od 39,1 posto.

Najvećim dijelom analizirano je poslovanje malih firmi sa do pet uposlenika, i to u djelatnostima turističkih agencija, iznajmljivača apartmana, hotela, firmi koje se bave prijevozom i organizacijom prijevoza, uključujući i Rent a car te turističke vodiče.

U skladu s ovim podacima, iz Turističke zajednice KS kažu da se sezona 2020. godine može smatrati neuspjelom.

"Došlo je do otkazivanja rezervacija domaćih i stranih turista. Ukupno 81,1 posto ispitanika je zabilježilo otkazivanja od 61 posto do 100 posto. Na bazi informacija do marta 2020. godine, 79,4 posto ispitanika očekuje smanjenje obima poslovanja između 61 posto i 100 posto", otkrilo je istraživanje.

Nema brzog oporavka

Istraživanje je pokazalo i da firme u industriji turizma nemaju planove za prevazilaženje krize, niti finansijske resurse za poslovanje, te očekuju pomoć institucija sistema i Turističke zajednice KS, ali i banaka.

Oko polovine ispitanika kazalo je da raspolažu dovoljnim resursima za normalno funkcionisanje firme za manje od jednog mjeseca, odnosno 91,8 posto firmi ima resurse za funkcionisanje samo u periodu kraćem od tri mjeseca.

"Relativno je nizak stepen poslovnog optimizma i zadovoljstva reakcijama države i državnih organa na krizu u smislu pomoći biznisima te nivoom informisanosti o namjerama i modalitetima pomoći. Nakon završetka pandemije neće doći do brzog oporavka industrije turizma. Samo 8,2 posto ispitanika smatra da bi se firma odmah oporavila", navode iz Turističke zajednice KS.

Smanjenje broja zaposlenih veće od 80 posto

Više od 42 posto firmi ne namjerava smanjiti broj zaposlenih u narednih od tri do šest mjeseci, a 18,9 posto ispitanika kazalo je da namjerava smanjiti broj zaposlenih za više od 80 posto. Također, 67,4 posto firmi nije smanjilo plaće zaposlenima, a 38,6 posto njih ne namjerava smanjivati plaće u narednih od tri do šest mjeseci.

Istraživanje je pokazalo da postoji značajna razlika u ocjenama potrebe za smanjivanjem broja radnika između firmi koje su na tržištu kraće i onih koje postoje duže vrijeme.

Iz Turističke zajednice KS primijetili su da sve firme očekuju različite modalitete pružanja pomoći, koji se odnose na smanjenje ili oslobađanje plaćanja poreza, doprinosa i drugih obaveza te prolongiranje rokova za plaćanje. Očekuju se i finansiranje ili sufinansiranje troškova plaća zaposlenim, oslobađanje plaćanja komunalnih usluga ili zakupnine u slučaju da je najmodavac javna institucija.

Poslodavci se nadaju i prolongiranju plaćanja kredita, smanjenju kamatnih stopa te subvencioniranju kamata i uspostavljanju posebnih kredita za pomoć biznisima. Također se očekuju i mjere koje se tiču promjene plaćanja PDV-a.

"Spektar očekivanja je izuzetno širok, ali se treba staviti u realan kontekst. Mjere koje se mogu i trebaju preduzeti su u nadležnostima različitih nivoa vlasti - općina, kantona, entiteta i države i stoga je potrebna sinhronizacija njihovog djelovanja", poručuju iz Turističke zajednice KS.