Privreda
4

Teško buđenje Makedonije iz "indijskog sna"

SRNA
Foto: Vlada Makedonije
Planovi gradnje
Makedonija je raskinula ugovor sa indijskim milijarderom Subratom Royem, jer njegova kompanija nije ispoštovala rokove i obaveze u vezi sa investicijama u makedonskom agrokombinatu "Džumajlija".

Makedonsko Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo je banci Societe Generale bankarsku garanciju indijske kompanije Sahara Group u iznosu od tri miliona.

Portparol Ministarstva Sonja Trajkova navodi da će se Skoplje striktno držati odredbi ugovora i tako štititi svoje interese.

Projekat "Džumajlija" u Makedoniji je najavljivan kao jedan od strateških u poljoprivredi, a prema ugovoru potpisanom u julu 2013. godine Sahara Group trebala je da plaća godišnji zakup od 121.000 eura za 5.353 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Subrata Roy obavezao se da u prvih 18 mjeseci dopremi 8.000 krava, zaposli 900 ljudi i investira najmanje 60 miliona eura.

U naredne tri godine indijski milijarder trebalo je da uloži još 70 miliona eura, po isteku 27 mjeseci isto toliko, i još toliko nakon isteka 36 mjeseci.

Ukupna investicija u kombinatu, koji se nalazi u mjestu Lozovo, na istoku Makedonije, trebalo je da iznosi 200 miliona eura.

Predviđeno je bilo i da se broj zaposlenih u prve tri godine poveća na 2.000, da kombinat raspolaže sa 20.000 grla krava, a dnevna proizvodnja mlijeka dostigne 80.000 litara.

Proizvodnja stočne hrane do kraja treće godine trebalo je da iznosi 75.000 tone godišnje.

Vlasnik kompanije Subrata Roy najavio je da će mlijeko i mliječne proizvode, osim u balkanskim državama, izvoziti i na Srednji istok i sjevernu Afriku.

Međutim, ovaj indijski milijarder je od februara ove godine u zatvoru u Indiji zbog prevara sa lažnim hartijama od vrijednosti "teškim" oko četiri milijarde dolara!?

On je osumnjičen da je prevario dva miliona građana prodajom nekretnina.

Subrata Roy, kog su makedonski zvaničnici dočekivali i predstavljali kao "biznismena koji će sa svojim investicijama preporoditi Makedoniju", najavio je tada izgradnju luksuznog turističkog kompleksa na obali Ohridskog jezera.

Taj projekat posvađao je Vladu i Crkvu zbog ustupanja crkvenog zemljišta, a Debarsko-kičevski vladika i portparol autokefalno nepriznate Makedonske crkve Timotej zaprijetio da će, ako zvaničnici dozvole gradnju, on lično svakoga dana ispred kazina "klati po jednu kravu, svetu životinju hindusa".

Projekat "Saharaya Macedonia“, kog je makedonska vlast pompezno najavljivala pred svake izbore, trebalo je da sadrži hotele, kazina, sportske centre, vikend naselje i sopstveno pristanište.

Najavljeno je čak i da će ga projektovati kompanija Atkins i britanski arhitekta Tom Wright, autori Burj Al Araba, najpoznatijeg hotela u Dubaiju, te "Morske oaze“, najluksuznijeg putničkog broda na svijetu i niza šoping-centara, transportnih i drugih projekata.

Grupacija indijskog milijardera najavila je ukupne investicije od 2,7 milijarde eura – 1,6 milijarde u mliječnoj industriji i 1,1 milijardi eura u hotelskom biznisu.

Osim "Džumajlije" i "Saharaya Macedonia", pominjale su se i investicije u ski centru na Galičici kao i u bankraskom sektoru.

Tu nije bio kraj obećanjima indijskog biznismena - on je najavio da će u Skoplju graditi grandiozni spomenik svetici, humanitarki i dobitnici Nobelove nagrade za mir Majci Terezi.

Spomenik visine 32 metara, trebalo je da ima fontanu sa mermernim skulpturama koje bi predstavljale prizore iz misije majke Tereze u Indiji.

Roy je, ipak, ostvario jednu investiciju – kupio je hotel "Slavija“ u Ohridu, u kome je najveći dio radnika ostao bez posla?!

Rojeva žena i dva sina dobila su makedonsko državljanstvo i to na osnovu člana 11. Zakona o državljanstvu, prema kome od ovih ličnosti Makedonija ima "poseban naučni, ekonomski, kulturni, sportski ili drugi nacionalni interes".

Makedonsko resorno ministarstvo nakon raskidanja ugovora sa agrokombinatom "Džumajlija" najavljuje da će putem javnog nadmetanja ponovo tražiti novog gazdu.