Privreda
390

Švedska tvornica "Kavat" u Travniku dnevno proizvede 1.100 pari obuće za evropsko tržište

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Švedska firma za proizvodnju obuće Kavat u Bosni i Hercegovini djeluje od 2006. godine, a 2009. godine krenula je sa proizvodnjom. U fabrici trenutno radi 150 radnika, a otvorenjem novih pogona, bit će zaposleno još 50 radnika.

Pozitivan primjer poslovanja, poslovnog okruženja i izvoza u Bosni i Hercegovini sigurno je i firma Kavat sa sjedištem u Travniku. Oko 150 radnika dnevno u Travniku proizvede oko 1.100 pari obuće koja se izvozi uglavnom za Zapadnu Evropu.

Direktor Kavata u Travniku i jedan od suvlasnika Smail Šabić u razgovoru za Klix.ba je pojasnio da je na početku želja bila pronaći dobru lokaciju, ali s obzirom da to nije bilo moguće, početak proizvodnje obuće u BiH počeli su u industrijskoj zoni kompanije Borac Travnik.

Šabić je prvo počeo raditi u Švedskoj, a zatim je predložio da fabrika svoje poslovanje proširi na područje Balkana, odnosno u Bosni i Hercegovini, gdje danas uspješno posluju.

"Kavat je švedska firma koja postoji 72 godine. Ono što je nekada bio Ciciban za naše područje, Kavat je u skandinavskim zemljama i zemaljama zapadne Evrope. Želja nam je bila na početku da pronađemo dobru lokaciju i zaposlimo veći broj ljudi, ali krenuli smo sa 70 zaposlenih, a danas imamo 150 radnika. Sa novim pogonima u novoj industrijskoj zoni koja se gradi u Novom Travniku imat ćemo 200 zaposlenih", kazao je Šabić.

Sva obuća koja se proizvodi u skladu je s EU standardima, a ukoliko postoji najmanja greška pri proizvodnji, roba se ne plasira na tržište. Ono što je najbitnije, radnici su zadovoljni poslom i radnim okruženjem. Prosječna plaća je oko 600 KM, što je iznad prosjeka u ovoj struci, radnici rade u jednoj smjeni, imaju plaćene godišnje odmore u trajanju od četiri sedmice, a prekovremeni rad se uredno plaća.

"Sve ove godine, koliko firma postoji, zadržavamo likvidnost. Svi radnici su osigurani, a nikakve pogodnosti od općine ili lokalne zajednice nismo koristili. Cilj nam je da se radnici osjećaju dobro, da se vrednuje njihov rad te da širimo našu proizvodnju", kazao je Šabić.

Ideja vodilja Kavata je ulaganje u mlade ljude i prilagođavanje organizacije rada i uslova kakvi su u Švedskoj. Moderne hale firme Kavat koje će biti napravljene u Novom Travniku prostirat će se na 4.300 kvadratnih metara, a čitava parcela koju je Kavat obezbijedio iznosi 13.000 kvadratnih metara.