Privreda
16

Sud vratio Faruka Jašarevića na poziciju generalnog sekretara VTK BiH

Klix.ba
Faruk Jašarević
Faruk Jašarević
Kantonalni sud u Sarajevu je pravomoćnom presudom, u drugostepenom sudskom postupku, vratio prof.dr. Faruka Jašarevića na poziciju generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH.

Potvrđena je prvostepena presuda i Komori naloženo da Jašarevića vrati na posao, isplati mu razlike plaće s pripadajućim porezima i doprinosima, zakonsku zateznu kamatu i troškove parničnog postupka.

Upravni odbor Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine smijenio je prof dr. Faruka Jašarevića 26. januara 2012. godine zbog, kako je navedeno u odluci, "... neizvršavanja odluka i zaključaka Upravnog odbora, neizvršavanja odluka predsjednika i potpredsjednika, nezakonitog i netransparentnog trošenja finansijskih sredstava Komore, davanja netačnih i neistinitih podataka organima VTK, opstrukcija i blokada rada UO". U dugom sudskom postupku predstavnici Komore nisu dokazali niti jednu od tih tvrdnji.

Općinski sud u Sarajevu, u prvostepenom postupku, poništio je odluku Upravnog odbora VTK BiH, presudio u korist Jašarevića i Komori naredio da ga vrati na poziciju generalnog sekretara. Na tu presudu se Komora žalila, zbog "pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava i povrede odredaba parničnog postupka“.

Kantonalni sud u Sarajevu je u potpunosti potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda u Sarajevu, a žalbu Vanjskotrgovinske komore BiH odbio kao neosnovanu. Prema presudi Suda, Jašareviću "...se stavljaju na teret kao teže povrede radnih dužnosti, radnje za koje je, kao generalni sekretar, ovlašten prema odredbi člana 19. Zakona o VTK BiH".

Kantonalni sud u Sarajevu je, ispitujući prvostepenu presudu i pazeći po službenoj dužnosti na povrede zakona, utvrdio da je, u prvostepenom postupku, pravilno utvrđeno činjenično stanje i da je Općinski sud u Sarajevu postupao u skladu sa Zakonom o parničnom postupku i Zakonom o radu FBiH. Kantonalni sud je, također, potvrdio da je prvostepeni sud, nakon izvedenih dokaza pravilno zaključio i da pobijana presuda nije donesena na temelju pogrešne primjene materijalnog prava.

Saslušani svjedoci, u prvostepenom postupku, Veselin Poljašević (predsjednik VTK BiH) Ivan Mandić i Velibor Peulić (zamjenici generalnog sekretara VTK BiH) i Nihad Imamović (predsjednik UO VTK BiH) nisu naveli niti jednu odluku ili zaključak UO, predsjednika i potpredsjednika VTK BiH, koju Jašarević kao generalni sekretar nije izvršio. Mandić je na glavnom ročištu tvrdio da su "na sjednici UO 26. 01. 2012. godine taksativno pobrojane odluke zbog kojih je Jašarević smijenjen". Međutim, u tonskom zapisu sa te sjednice tih odluka nema, baš kao ni slučajeva nezakonitog i netransparentnog trošenja sredstava niti primjera davanja netačnih i neistinitih informacija.

Imamović, koji je bio predsjednik Upravnog odbora VTK BiH, u svom je iskazu naveo da je Jašarević neovlašteno zaključio ugovore o djelu u vrijednosti od 200.000 KM, ali za te navode nije imao nikakav materijalni dokaz. Također, Imamović nije mogao navesti primjedbe na rad generalnog sekretara, niti je imao materijalni dokaz za svoju tvrdnju da su predsjednik i potpredsjednici VTK BiH, u pisanoj formi, tražili smjenu Jašarevića.

Veselin Poljašević, koji je do 18. februara 2013. godine bio predsjednik/potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, potvrdio je navode Jašarevića da je Upravni odbor VTK BiH razmatrao i prihvatio informaciju o utrošenim sredstvima za adaptaciju zgrade, a što je potvrđeno i materijalnim dokazima. Osim toga, Poljašević je potvrdio da na sjednici UO od 26. januara 2012. godine "nije bilo predstavnika iz Republike Srpske" i "da je bio pritisak da se Jašarević razriješi sa dužnosti generalnog sekretara". Nije rečeno otkuda je pritisak dolazio.

U obrazloženju pravomoćne presude stoji, između ostalog "...i žalbeni prigovori da je pobijana presuda donesena na osnovu povreda odredaba parničnog postupka su u suprotnosti sa stanjem u spisu. Prvostepeni sud je pravilnom primjenom odredaba Zakona o parničnom postupku proveo postupak, a obrazloženje pobijane presude sadrži jasne i potpune razloge o svim odlučnim činjenicama za rješenje ove pravne stvari, koje u cijelosti prihvata i ovaj sud, pa je stoga i ove žalbene prigovore valjalo odbiti kao neosnovane. Ovaj sud je imao u vidu i ostale žalbene prigovore, međutim, isti nisu od uticaja na drugačiju odluku ovog suda".

Jašarević je u pismenom obraćanju najavio uvođenje reda i naveo da bi komora "trebala početi obnašati svoju osnovnu funkciju koju ima kao asocijacija privrede, a to prvenstveno zastupanje interesa svojih članova u zemlji i inozemstvu, kao i promocija poslovne zajednice".