Privreda
77

Stručnjak Googlea Richard Bondi govorio u Sarajevu o virtualnoj svjetskoj valuti

Piše: Am. Dž.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
O nastanku digitalne valute Bitcoin i izazovima s kojima se suočio njen tvorac Satoshi Nakamoto danas je u centralnom amfiteatru Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology govorio stručnjak za razvoj u kompaniji Google, Richard Bondi.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Jedan od najvećih izazova Bitcoina isti je kao i za bilo koju drugu vrstu plaćanja u svijetu, a to je način na koji ga regulišete", rekao je Bondi za Klix.ba. 

Istakao je da svako ko želi plaćati Bitcoinom mora imati barem e-mail adresu, jer na neki način mora komunicirati sa osobama od kojih želi nešto kupiti ili kojima želi nešto prodati.

„Možete se dobro potruditi da kreirate anonimnu e-mail adresu, ali toj se adresi uvijek može ući u trag. Anonimnost jeste problem za Bitcoin, ali nije tako velik problem kao što ljudi misle. Mislim da će biti moguće napraviti anonimnost dovoljno dobru za Bitcoin da funkcioniše, ali ne toliko sigurnu da ne možete doći do kriminalaca koji će pokušati zloupotrijebiti ovu valutu“, objasnio je Bondi.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Odgovarajući na pitanja prisutnih studenata o budućnosti ove valute i mogućnostima da banke u većoj mjeri počnu koristiti ovaj novac, Bondi je rekao da ni čelnici banaka to još ne znaju.

"Oni još uvijek ne mogu da se odluče za to", rekao je Bondi.

Tokom predavanja prisutnima je iznio hipotetički scenarij plaćanja ovom valutom i pojasnio sve sigurnosne provjere, koje, između ostalog, onemogućavaju zloupotrebe u sistemu transfera novca.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U razgovoru sa novinarom portala Klix.ba, Bondi je rekao da prati portal zahvaljujući jednostavnosti prevoda putem Google Chromea.

"Klix.ba je za mene glavni izvor informacija za sve što se dešava ovdje u Sarajevu", rekao je Bondi.