Šta vi mislite
123

Šta će biti sa sarajevskom Remizom: Ministarstvo ima plan, ali ne izostaju ni drugi prijedlozi

B. R.
Sarajevska Remiza (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Sarajevska Remiza (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Pitanje budućnosti tramvajskog i autobuskog depoa, tj. Remize sarajevskog preduzeća GRAS je sve aktuelnije. Kantonalno ministarstvo saobraćaja ima jasan plan, ali neki drugi imaju druge prijedloge.

Remiza se već nekoliko decenija nalazi na trenutnoj lokaciji. Nešto upućeniji tvrde da nije slučajno odlučeno da Remiza bude u području grada koji je njegova centralna tačka. Naime, time je omogućeno da je svakom vozilu potrebno približno jednako vremena za dolazak na lokaciju linije na kojoj saobraća, kao i to da je svakom vozilu potrebno približno jednako vremena za povratak u Remizu sa lokacije linije na kojoj saobraća.

Remiza kao prostor u gradskom području izgleda vrlo sablasno, što je jedan od odraza višegodišnjeg izostanka investiranja u javni prijevoz. Međutim, veliki investicioni ciklus u javnom prijevozu, pokrenut prije nekoliko godina, podrazumijeva i plan potpune rekonstrukcije Remize.

Kako saznajemo, plan resornog ministarstva jeste da se Remiza isključivo koristi kao tramvajski depo, a da se autobuski depo izmjesti. Jedna od potencijalnih lokacija za novi autobuski depo jeste Rajlovac. Osim toga, planirana je modernizacija trolejbuskog depoa.

Međutim, konačna sudbina Remize bit će određena urbanističkim planom. U toku je javna rasprava o urbanističkom planu, nakon koje će biti utvrđen konačni prijedlog ovog plana. Naša stranka, kao jedna od vladajućih u Kantonu Sarajevo, u pozivu na jednu od javnih rasprava je predložila da Remiza postane zelena površina, tj. park.

Duži vremenski period postoje glasine da će Remiza, nakon izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice, biti izmještena upravo u Hrasnicu, a da će prostor na kojem se trenutno nalazi biti iskorišten za druge namjene. No, najizglednije da će Remiza ostati tu gdje jeste jer su već pokrenute konkretne aktivnosti u svrhu njene modernizacije.