Privreda
32

Srebrenički proizvodi uskoro na tržištu u Sarajevu

FENA
Općina Novi Grad Sarajevo
Općina Novi Grad Sarajevo
Srebrenički proizvodi od 1. augusta će biti plasirani na tržište općine Novi Grad Sarajevo.

Tim povodom delegacija Općine Novi Grad Sarajevo danas je posjetila Srebrenicu, gdje je razgovarala sa zamjenicom načelnika Općine Biljanom Rakić, vršiocem dužnosti načelnika odjeljenja za privredu i razvoj Danetom Katanićem i njegovim savjetnikom Ćazimom Salimovićem, te s poljoprivrednikom iz Skelana Dautom Tihićem.

"Mi smo s Općinom Srebrenica potpisali Memorandum o saradnji koji podrazumijeva niz projekata iz različitih oblasti. Općina Novi Grad Sarajevo je pokrenula projekt Bosanske tržnice gdje će okupiti autetične proizvođače bosanske sorte voća, povrća i prerađevina gdje ćemo imati u jednom prostoru devet zadruga iz povratničkih mjesta s ciljem da povratnici u našoj općini plasiraju svoje proizvode", pojasnio je u izjavi za Agenciju Fena Džemaludin Kahrović iz Odsjeka za privredu Općine Novi Grad Sarajevo.

Saradnja između Općine Novi Grad i Općine Srebrenica počela je prije godinu i po dana zahvaljujući Ćazimu Salimoviću, savjetniku načelnika za privredu i razvoj Općine Srebrenica.

"Na moju inicijativu pokrenuli smo otvaranje tržnice na području općine Novo Sarajevo, a realizacija projekta počinje 1. augusta. Na tržnici će biti prostor obezbijeđen na kojem će se prodavati svi poljoprivredni proizvodi s područja srebreničke općine", naglašava Selimović.

Delegacija Općine Novi Grad Sarajeva posjetila je Skelane i ostala mjesta da bi se informirali o kapacitetima zadruge te da bi planirali naredne korake.

"Ovo je izuzetna prilika za proizvođače naše općine koji će moći svoje proizvode da plasiraju na tržište u Sarajevu. Općina Srebrenica i Općina Novi Grad su se dogovorili o ustupanja jednog štanda i mislimo da je to velika prilika i podsticaj za naše proizvođače koji će imati gdje prodati svoje proizvode. To je od velikog značaja za poljoprivrednike", naglasila je za Agenciju Fena zamjenica načelnika Općine Srebrenica Biljana Rakić.