Privreda
2

Srebrenica: Voda napunila površinske kopove Rudnika boksita

SRNA
Mladen Radić (Foto: SRNA)
Mladen Radić (Foto: SRNA)
Voda je napunila i u vještačka jezera pretvorila površinske kopove "Šumarnica" i "Kosturi" Rudnika boksita "Srebrenica", što onemogućava eksploataciju rude i rad ovog preduzeća.

"Pumpama neprekidno crpimo vodu da bismo došli do rudnih ležišta, isušili kopove, sanirali prilazne serpentine i tek onda pristupili eksploataciji rude", rekao je Srni direktor ovog rudnika Mladen Radić.

On ističe da su pljuskovi u prethodna dva dana stvorili bujice koje su donijele više vode nego što je iscrpljeno pumpama za prethodnih sedam dana.

"Nakon niza problema koje smo imali zbog stanja u Fabrici glinice Birač, koja je naš strateški partner, i zimskog perioda, kada se ne vrši eksploatacija, izabrali smo novog izvođača radova za eksploataciju i transportovanje rude do kupca u Zvorniku i planirali smo završiti sve pripreme te sredinom juna početi isporuku rude, ali su poplave odgodile početak isporuke za najmanje 45 dana", rekao je Radić.

On smatra da će se tek u avgustu moći otpremiti prve količine rude i ostvariti prva zarada u ovoj godini.

Radić kaže da je preduzeću blokiran račun zbog duga od 130.000 KM za neizmirene obaveze prema fondovima u prethodnim godinama i da su se obratili nadležnim ministarstvima Republike Srpske za pomoć, odnosno da im se omogući prolongiranje rokova izmirenja tih obaveza do kraja avgusta da bi im se privremeno deblokirao račun.

"Samo tako bismo mogli nastaviti sanaciju šteta od poplava i klizišta na kopovima, organizovati rad i eksploataciju rude i isplatiti dio zarada radnicima", ističe Radić.