Privreda
116

Srbija jedina u regionu ostaje u recesiji

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Srbija je jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će u 2015. godini ostati u recesiji i imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopšteno je iz Svjetske banke.

Prema polugodišnjem izvještaju Svjetske banke za jugoistočnu Evropu, u ovoj godini rast se očekuje u svim zemljama regiona, osim u Srbiji, u kojoj će pad BDP-a iznositi 0,5 posto.

Vodeći ekonomista Svjetske banke Galina Andronova Vinslet rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da će Srbija, vjerovatno, ostati u recesiji zbog slabe domaće tražnje i teške fiskalne konsolidacije - prenijeli su beogradski mediji.

"Srbija treba više nego druge zemlje u regionu da se trudi da privuče investitore", dodala je ona i navela da Srbija mora da stvori jaku poslovnu klimu koja će omogućiti kompanijama da bolje rade.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da je u Srbiji i veliki problem nenaplativih potraživanja koja imaju banke, kao i da su državna preduzeća koja čekaju privatizaciju smanjila proizvodnju, a podbacio je i izvoz usluga iz Srbije.

U izvještaju se navodi da je šteta od poplava u Srbiji 4,7 posto BDP-a, a privreda je najviše štete pretrpjela zbog oštećenja postrojenja za proizvodnju struje. Dodaje se da gotovo nijedan segment privreda Srbije i BiH tokom poplava nije bio pošteđen.

"Vjerovatno će rast da bude ograničen u 2015. zbog poplava i slabog oporavka BiH i još jedne recesije u Srbiji. Očekuje se rast od više od tri posto u 2015. u ostatku regiona, s tim da će ekonomski rast u Makedoniji dostići 3,8 posto", ocijenjeno je u izvještaju Svjetske banke.

U izvještaju je navedeno da se u regionu očekuje skroman oporavak, uz projektovani prosječni rast od 1,3 posto.

Zemlje koje su obuhvaćene izvještajem Svjetske banke su Srbija, BiH, Makedonija, Albanija i Crna Gora.

Privreda BiH biće u sporom oporavku sa rastom od 1,5 posto, dok će Albanija imati rast od tri posto, Crna Gora 3,4, a Makedonija 3,5 posto.

"Slaba domaća tražnja biće problem cijelog regiona", upozorava se u izvještaju, a kao razlog se navodi slabo povjerenje potrošača i privrede i ističe da je ključna pretpostavka za dalji ekonomski razvoj regiona jugoistočne Evrope - strukturne reforme i dalja fiskalna konsolidacija u cijelom regionu.