Privreda
25

Sonyjev kvartalni gubitak 1,3 milijardi dolara

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Japanska korporacija Sony zabilježila je gubitak od 1,3 milijardi dolara u prethodnom kvartalu usljed troškova prodaje odjeljenja za personalne kompjutere.

Proizvođač konzole PlayStation 4, televizora Bravia i digitalnog muzičkog playera Walkman saopštio je da je u fiskalnoj godini do marta 2014. godine poslovao sa tri puta većim gubitkom nego u prethodnoj godini.

Kompanija prognozira da će do kraja ove fiskalne godine u martu 2015. godine biti u gubitku za još 490 miliona dolara.

Sony je pristao da do 1. jula dovrši prodaju odjeljenja za proizvodnju računara Vaio jednom japanskom investicionom fondu.

Taj proces bit će praćen restrukturisanjem i gomilanjem elektronskih komponenti, što će kompaniji donijeti dodatne troškove.

Pored gubitaka u poslovanju odjeljenja za proizvodnju kompjutera, Sonyjeva inostrana proizvodnja diskova i baterija također je u crvenom, prenio je AP.

Direktor Kazuo Hiari i oko 40 članova uprave vratit će kompletne bonuse kompaniji i smanjiti svoje godišnje zarade za 40 do 50 posto.

Sonyjevi zvaničnici su i prethodnih godina smanjivali svoje plate da bi preuzeli odgovornost za loše poslovne rezultate.