Velika investicija
42

Slučaj Arifagić: Zbog opstrukcija održan sastanak s Fadilom Novalićem, reagovao i Valentin Inzko

Piše: M. Ć.
Jusuf Arifagić
Federalni premijer Fadil Novalić razgovarao je jučer u svom kabinetu s vlasnikom kompanije Arifagić Investment Jusufom Arifagićem o problemima s kojima se ovaj investitor susreće u Unsko-sanskom kantonu, a sastanku su prisustvovali i načelnici Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe Zlatko Hujić i Armin Halitović.

Podsjećamo, Arifagić je 20. marta raskinuo sve ugovore s Općinom Bosanski Petrovac zbog brojnih opstrukcija koje su, kako je kazao, političke prirode, a naveo je da su se slične stvari počele dešavati i u Bosanskoj Krupi.

"Upoznali smo premijera i njegove savjetnike o svim problemima s kojima smo se susretali. Načelnici su iznijeli kompletnu problematiku. Od premijera smo dobili čvrsto obećanje da će on reagovati veoma brzo i da će u roku 7-8 dana biti poduzete mjere da se problem prevaziđe. Mislim da kod njega postoji jedna dobra volja da se ove stvari riješe, jer mislim da dovoljno govori činjenica da me dva puta zvao u kabinet u proteklih 20 dana", kazao je za Klix.ba Jusuf Arifagić.

On i načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović saglasni su da su problemi u Bosanskoj Krupi dosta manjeg obima nego oni u Bosanskom Petrovcu.

"Što se tiče Bosanske Krupe, općinske institucije su učinile ono što je do njih – dajući brojne saglasnosti, odluke i ostalo. U toku je registracija same firme. Izbio je mali problem što je neko uzorao dio zemljišta koje je zakupio gospodin Arifagić. No to je lako rješivo i sve nedoumice će vrlo brzo biti otklonjene", rekao nam je načelnik Halitović.

U Bosanskom Petrovcu se, s druge strane, mora hitno reagovati.

"Ja sam iznio svoj stav premijeru, da očekujem od Ministarstva poljoprivrede da osigura sredstva za kupovinu hrane za krave za ovu godinu. Ja sam kupio hranu za prošlu godinu i ne bih finansijski mogao izdržati da to uradim i ove godine. Ja jednostavno ne mogu do zemlje i nemam načina da proizvedem hranu", ističe Arifagić.

Nakon toga, trebalo bi se pristupiti rješavanju problema u vezi sa zemljištem i gazdovanjem nad državnom imovinom.

Naime, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić prije dva dana je uputio dopis svim općinskim, kantonalnim i federalnim institucijama u vezi s implementacijom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u kojem se, između ostalog, zahtijeva da se kazne svi oni koji protupravno koriste državno zemljište.

"Tu je strogo naređeno da se primijeni Zakon o državnom zemljištu koji se još 2013. godine trebao početi primjenjivati. Kada se iščita taj njegov dopis, dobije se kompletan pregled cjelokupne problematike i ono na šta sam ja sve vrijeme ukazivao. Ukoliko svi pravobranioci i organi vlasti budu postupali prema tome, mi ne bismo trebali imati više ovakvu vrstu problema", pojašnjava Arifagić.

Prema njegovim riječima, jučer je i visoki predstavnik Valentin Inzko poslao dopis ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinu Dediću, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Draganu Polimancu, načelniku Bosanskog Petrovca Zlatku Hujiću i predsjedavajućoj Općinskog vijeća Bosanski Petrovac Nikolini Simić, u kojem se urgira za rješavanje svih nastalih problema.

"Ukoliko se i taj dokument pažljivo iščita vidi se da sam posljednjih nekoliko mjeseci bio potpuno u pravu i da su mojim slučajem pokrenuti neki procesi. Ako se sada neke stvari dovedu u red, to neće biti rješenje samo mog problema, već i mnogih farmera u USK, ali i generalno u BiH, jer svi imaju isti problem. Svi teško dolaze do zemljišta, teško proizvode hranu, a neki drugi ljudi ili lobiji kontrolišu zemljišta i resurse. Ja sve vrijeme insistiram da sve institucije BiH moraju preuzeti punu kontrolu nad svim onim što se smatra državnom imovinom koja čini 57 posto ukupne teritorije", kaže za kraj Arifagić.