|

Sindikat: Spasite Fabriku duhana Sarajevo

Sindikat: Spasite Fabriku duhana Sarajevo
27
Klix.ba
29.12.2013. u 15:32
107
komentara
27

dijeljenja
Sindikat: Spasite Fabriku duhana Sarajevo
Sindikalni odbor Fabrike duhana Sarajevo, koja djeluje u sastavu Sindikata PPDIVUT BiH, raspravljao je o novonastaloj situaciji u FDS i konstatovao da je smanjivanje broja radnika, smanjivanje plata, pad prozvodnje i prodaje prouzrokovano lošim upravljanjem kapitalom od strane menadžera i uprave Fabrike, zbog čega je vrijednost dionica sa maksimalnih 450 KM pala na minimalnih 46 KM.
"Da bi se prikrilo ovako loše stanje, bilo je potrebno tražiti podršku ne samo u Fabrici, nego i izvan nje, a već duže vremena posebna je priča o ulozi direktora Edina Mulahasanovića u upravljanju radom sindikata. Stiče se utisak da podršku za ovo ima od nekih i u Vladi FBiH, kao i u drugim institucijama. Tako, nažalost, možemo navesti da, iako je do sada o vrlo lošoj i teškoj situaciji u FDS Federalna vlada kao najveći pojedinačni dioničar kontinuirano informisana, još uvijek nema adekvatnog rješenja da se zaustave negativni procesi", navodi se u saopćenju sindikalnog odbora FDS-a.

Dodaju kako je očito da se kapitalom Fabrike još uvijek puno toga može "raditi" izbjegavanjem zakona, što potvrđuje, kako navode, i nezakonito nametanje člana Nadzornog odbora kao navodnog predstavnika radnika.

"U prilogu svemu navedenom je i činjenica da je demonstracijom sile izvršen pritisak na službenike Raiffeisen banke da se nezakonito izvrši isplata novčanih sindikalnih sredstva u iznosu 12.000 KM, za koju nije bilo ovlaštenja sindikalne organizacije FDS- članice sindikata PPDIVUT BiH. Pošto ovo nije bilo dovoljno, Banka nezakonito blokira sindikalni račun, a uvidjevši da je otišla daleko, deblokira račun, ali i dalje provodi nečiju samovolju na način da pomenuti sindiklani račun proglašava neaktivnim", saopćeno je.

Nadalje se dodaje kako Sindikalni odbor sindikalne organizacije FDS u sastavu sindikata PPDIVUT BiH traži veću podršku ovoj organizaciji i jače uključivanje sindikata PPDIVUT BiH na spašavanju Fabrike duhana Sarajevo, da ne bi završila kao Fabrika duhana Mostar.
Prijavi grešku


Komentari (107)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...