Tajna istraga
17

Saudijska Arabija ima plan da siromašne države "navuče" na naftu i plin

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Saudijska Arabija provodi veliki globalni investicijski plan kako bi stvorila potražnju za svojom naftom i plinom u zemljama u razvoju, otkrila je tajna istraga. Kritičari su rekli da je plan osmišljen kako bi se zemlje "navukle" na njegove štetne proizvode, piše The Guardian.

Malo se znalo o programu održivosti potražnje za naftom (ODSP), ali istragom su dobivene detaljne informacije o planovima za povećanje upotrebe automobila, autobusa i aviona na fosilna goriva u Africi i drugdje, dok se bogate zemlje sve više prebacuju na čistu energiju.

ODSP planira ubrzati razvoj nadzvučnog zračnog putovanja, za koje se navodi da koristi tri puta više mlaznog goriva od konvencionalnih aviona, i udružiti se s proizvođačem automobila u masovnoj proizvodnji jeftinog vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Daljnji planovi promoviraju pogonske brodove, koji koriste zagađujuće teško loživo ulje ili plin za opskrbu električnom energijom obalnih zajednica.

ODSP je pod nadzorom de facto vladara Saudijske Arabije, prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, a uključuje njegove najveće organizacije, kao što je Javni investicijski fond vrijedan 700 milijardi dolara, najveća svjetska naftna kompanija Aramco, petrokemijska tvrtka Sabic i većinu važnih ministarstva.

U javno dostupnim informacijama, program se uglavnom predstavlja kao uklanjanje prepreka energiji i transportu u siromašnijim zemljama i povećanje održivosti, na primjer pružanjem plinskih štednjaka za kuhanje koji bi zamijenili izgaranje na drva.

Međutim, svi planirani projekti otkriveni u istrazi Centra za klimatsko izvješćivanje i Channel 4 News uključuju povećanje korištenja nafte i plina. Dužnosnik je rekao da je to jedan od glavnih ciljeva.

Čelnik Svjetske banke nedavno je rekao da bogate zemlje i kompanije trebaju pomoći zemljama u razvoju da preskoče ekonomski rast iz prošlosti temeljen na fosilnim gorivima i uvedu obnovljivu energiju. Ako to ne učine, rekao je Ajay Banga, nema nade za okončanje emisija ugljika do 2050. godine, jer su svjetski naučnici više puta jasno rekli da je to neophodno za izbjegavanje klimatske katastrofe.

Saudijska Arabija je rekla da je predana klimatskim ciljevima Pariškog sporazuma da se globalno zagrijavanje ograniči na znatno ispod 2 stepena, dok cilja na porast od najviše 1,5 stepena. Da bi se to postiglo, emisija fosilnih goriva mora brzo pasti, a većina rezervi nafte i plina mora se držati u zemlji, što znači da klimatske politike, poput podrške električnim automobilima, predstavljaju značajnu prijetnju prihodima države bogate naftom.

Značajno pitanje na UN-ovom klimatskom summitu Cop28, koji će započeti u četvrtak, jest mogu li zemlje ispuniti obećanje da će postupno smanjiti – ili postupno ukinuti – fosilna goriva. Ove je godine klimatska kriza oborila temperaturne rekorde, a pojačani ekstremni vremenski uvjeti odnijeli su živote i sredstva za život diljem svijeta.

“Saudijska vlada je poput dilera droge koji pokušava Afriku navući na svoj štetan proizvod. Ostatak svijeta odvikava se od prljavih i zagađujućih fosilnih goriva, a Saudijska Arabija očajnički traži više kupaca i okreće pogled na Afriku. To je odbojno. Afrika ne može uhvatiti korak s ostatkom svijeta koračajući stopama nacija koje zagađuju okoliš. To bi značilo da propuštamo prednosti modernih energetskih rješenja koja Afrika može iskoristiti zbog svog ogromnog potencijala obnovljive energije. Imamo prednost kasnopridošlice, što znači da možemo preskočiti istinsku energetsku tranziciju", kazao je Mohamed Adow, direktor thinktanka Power Shift Africa.

Kratke informacije na web stranici programa na engleskom jeziku nazivaju ga oil sustainability programme, dok je na arapskoj verziji opisano kao oil demand sustainability programme.

Njegov iskazani cilj, prema stranici na arapskom, je “održati i razviti potražnju za ugljikovodicima kao konkurentnim izvorom energije, podizanjem njegove ekonomske i ekološke učinkovitosti, istovremeno osiguravajući da je tranzicija u mješavini energije [je] održiva za Kraljevstvo Saudijske Arabije".

Pojedinosti o ODSP-ovim projektima otkrivene su nakon što su se tajni izvjestitelji predstavljali kao potencijalni investitori i sastali s dužnosnicima saudijske vlade. To je otkrilo da je sve veća potražnja za naftom i plinom u zemljama u razvoju bila nit koja se provlači kroz planirane projekte.

U prezentaciji koju su koristili dužnosnici navodi se da je strategija "osloboditi potražnju na tržištima u nastajanju uklanjanjem prepreka pristupu energiji putem ulaganja u infrastrukturu".

Na pitanje novinara je li cilj bio umjetno potaknuti potražnju na nekim ključnim tržištima, dužnosnik je rekao: “Da, to je jedan od glavnih ciljeva koje pokušavamo postići.

"Ne vjerujemo da je moguće da [zemlje u razvoju] mogu preskočiti ovu fazu [fosilnih goriva] jer, kako biste u potpunosti implementirali električna vozila, trebat će vam spremna infrastruktura.

“Mnoge afričke zemlje sada nemaju dovoljno mreže električne energije da bi podržale svoj svakodnevni život. Vjerujemo da zaslužuju priliku da sada dobiju potrebnu energiju za svoj razvoj. Zatim u budućnosti mogu raditi na poboljšanju ili prijelazu na učinkovitije izvore energije", navodi se.

Prema prezentaciji, plan je udružiti se s proizvođačem automobila u razvoju i proizvodnji visoko konkurentnog jeftinog automobila koji će doprinijeti porastu nafte u kraljevstvu.

ODSP dodatno cilja na usluge autobusa, dijeljenja prijevoza i dostave, prema prezentaciji:

"Cilj je podržati raspoređivanje ICE flota u zemljama u razvoju kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za benzinom/dizelom", navodi se.

U avijaciji, ODSP planira povećati broj letova olakšavanjem ulaganja u stjecanje ili pokretanj niskotarifnog zračnog prijevoznika. Dužnosnici su rekli da je započeo rad na ubrzanom razvoju komercijalne nadzvučne avijacije, koja troši više energije po sjedalu-km, tri puta od podzvučne komercijalne letjelice.

Planovi za proizvodnju električne energije uključuju mini mreže na naftu, koje bi sagorijevale dizel ili teško loživo ulje, rekao je dužnosnik. Također bi se olakšala ulaganja u brodove koji imaju plutajuće elektrane na loživo ulje ili plin.

Saudijska Arabija je u novembru potpisala sporazume s Ruandom za razvoj potražnje za izvorima ugljikovodika, s Nigerijom o promicanju saradnje i jačanju partnerstva u sektoru nafte i plina i s Etiopijom o saradnji u opskrbi naftom, piše The Guardian.