Privreda
0

REDAH pokreće školu lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja

FENA
Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu REDAH uz podšku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH (Prolocal), pokreće Praktičnu školu lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja.

Cilj ovog projekta je jačanje ljudskih kapaciteta iz oblasti regionalnog i lokalnog razvoja kao i poboljšanje korištenja sredstava EU i drugih fondova.

Posebnost Praktične škole se ogleda u tome što se sve prezentacije temelje na praktičnim i stvarnim primjerima, a sam program škole je rezultat analiza REDAH-a koje su pokazale potrebu na terenu za obukama iz navedenih oblasti.

Program je koncipiran tako da se obuke održavaju jednom mjesečno na određenu temu, a kreiran je za 2014. godinu. Planirano je da se Škola nastavi i u narednim godinama te da bude dinamičnog karaktera što znači da REDAH namjerava dopunjavati i prilagođavati program na osnovu povratne informacije korisnika i u skladu sa potrebama u regiji Hercegovine.

Predavači su osobe s relevantnim znanjem i iskustvom iz REDAH-a, kao i vanjski stručnjaci i konsultanti.

Predviđeni korisnici obuka su javne i nevladine institucije i organizacije s područja Hercegovine i šire, te druga zainteresirana pravna i fizička lica.

Prema Programu obuka za iduća tri mjeseca, 14. maja organizirat će se predavanje "Razvojna poduzetnička infrastruktura, njena uloga i odnos s lokalnom samoupravom" a predavat će Kristijan Mavrek, Marijan Novak (Hrvatska).

Predavanje na temu "Finansiranje infrastrukturnih projekata po modelu javno-privatnog partnerstva" organizirat će se 2. juna. Predavač je Zrinski Pelajić (Hrvatska).

Tema "Međuopćinska suradnja" planirana je za 17. jula, a predavač je Mirjana Stanković (Srbija).

"Cijena kotizacije, mjesto održavanja obuke i drugi detalji bit će objavljeni u pozivu prije svake obuke pojedinačno, kao i na web-stranici REDAH-a.

Pozivamo sve zainteresirane institucije, organizacije i pojedince da iskažu svoj interes za pojedinačne obuke", saopćeno je iz REDAH-a.