{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raste uvoz tekstilnog, plastičnog i gumenog otpada u BiH

F
FENA
6.5.2015. u 08:55
3
12
Raste uvoz tekstilnog, plastičnog i gumenog otpada u BiH
3
Raste uvoz tekstilnog, plastičnog i gumenog otpada u BiH
Analiza podataka o ukupnom prekograničnom prometu neopasnog otpada Bosne i Hercegovine u periodu 2009. - 2014. godina ukazuje generalno na pad prometa šest grupa otpada - otpad od sagorijevanja, metalni otpad, stakleni otpad, otpadni papir i karton, tekstilni i plastični otpad.
Samo za neke vrste otpada zabilježen je umjeren rast.

Ukupna količina izvezenog neopasnog otpada iz BiH u 2014. godini iznosila je 196.937 tona, što je za 16,1 posto više u odnosu na prethodnu godinu, podaci su iz Analize o prekograničnom prometu neopasnog otpada koju je pripremila Agencija za statistiku BiH.

Podaci o izvezenim količinama neopasnog otpada za period 2009.-2014. godina pokazuju trend postepenog pada, što je uzrokovano smanjenim izvozom količina neopasne šljake i pepela.

Posmatrajući pojedinačno grupe otpada, u 2014. godini povećan je izvoz metalnog otpada, tekstilnog otpada, otpada od papira i kartona i plastičnog otpada, dok je izvoz gumenog otpada smanjen. Izvoz neopasne šljake i pepela zadržao je trend postepenog pada. Zabilježen je značajan pad izvoza staklenog otpada.

Ukupna količina uvezenog neopasnog otpada u BiH u 2014. godini iznosila je 20.955 tona, što je za 14,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Analiza podataka o uvozu neopasnog otpada za period 2009.–2014.godina ukazuje na trend pada uvezenih količina otpada od papira i kartona i metalnog otpada, dok je uvoz tekstilnog otpada, plastičnog otpada i gumenog otpada zadržao trend rasta tokom posmatranog perioda.

Zabilježen je značajan rast uvoza neopasne šljake i pepela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: