"Grad u gradu"
179

Radovi na gradnji Sarajevo Towera u punom jeku, najavljeno povećanje cijena

Piše: E. S. H.
(Foto: K. S./Klix.ba)
Gradnja stambenog objekta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevo Towera je u punom jeku, a planirani završetak radova je 31. jula 2019. godine.

Proteklih skoro godinu dana u sarajevskoj ulici Kolodvorska na Pofalićima u Općini Novo Sarajevo radi se na gradnji ovog kompleksa, a prema posljednjim informacijama, radovi na tri podzemne etaže su završeni 85 posto i po dinamici radova će biti gotovi polovinom aprila.

"Zadovoljni smo dosadašnjom dinamikom prodaje, s tim da postoji još određeni broj stambenih jedinica ponuđenih tržištu po trenutnim cijenama, nakon čega će uslijediti povećanje cijena", kazali su nam kazali iz kompanije ANS Drive koja je izvođač radova.

Trenutna cijena po metru kvadratnom počinje od 2.220 KM bez PDV-a, a najavljeno je povećanje od 10 posto.

Paralelno s radovima na podzemnim etažama izvode se betonski radovi na kostrukciji prizemlja. Podzemne etaže će sadržavati 40 posto od ukupne količine željeza i betona predviđenih za izgradnju objekta.

"Od početka gradnje koja je počela prošle godine nije bilo nikakvih prepreka i sve se odvija planiranom dinamikom. Kompletnu prodaju i koordinaciju s kupcima vodi kompanija Smart consulting, s sve informacije se mogu dobiti u prizemlju poslovnog centra Unitic u showroomu", kazali su iz ANS Drivea.

Radnici vrijedno grade, a ovaj, kako je nazvan, "pravi mali grad u gradu" bit će završen u ljeto naredne godine.

Sarajevo Tower će imati površinu od 76.000 kvadratnih metara, sa 334 stambene jedinice i fleksibilnim sistemom koji odobrava prepakiranje jedinica u zavisnosti od potreba tržišta.

Zgrada će imati 507 parking mjesta i 7.223 kvadratna metra poslovnog prostora, a kvalitet materijala koji će se ugrađivati u objekt je, kako tvrde investitori, u skladu s najstrožijim standardima iz oblasti građevinarstva.

Ranije je kazano da će zgrada imati dva prilaza za građane i jedan poseban cestovni pristup iz Kolodvorske ulice. Tri etaže će biti podzemne od kojih će dvije biti garaže, a jedna će sadržavati hipermarket. Prizemlje i dva sprata bit će poslovni, a ostali spratovi bit će stambeni.

Zgrada će imati osam brzih liftova koji će se penjati i spuštati brzinom od 2,5 metara u sekundi te dva teretna lifta. Interesantna činjenica jeste da će na 25. i 26. spratu biti smješteni etažni stanovi s vrtovima s pogledom na grad. Stambeni prostor u zgradi će zauzimati blizu 60.000 kvadratnih metara.

Investicija je vrijedna 100 miliona konvertibilnih maraka, a podijelit će je bosanskohercegovački ANS Drive i kompanija Smart Invest.