U pripremi izmjene Zakona
151

Prvi projekt po modelu javno-privatnog partnerstva u KS bi mogao biti realizovan do kraja godine

M. P.
Javni i privatni sektor i prošle godine su imali dobru saradnju, kaže Delić (Foto: D. S./Klix.ba)
Javni i privatni sektor i prošle godine su imali dobru saradnju, kaže Delić (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je još prošle godine kako je u pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu KS, a kako je za Klix.ba kazao, cilj im je da unaprijede pravni i institucionalni okvir za JPP.

Jedan od glavnih ciljeva, kako je istakao Delić, jeste osnažiti kapacitete javnih organa kako bi bili u poziciji da korištenjem potencijala privatnog sektora uđu u realizaciju projekata od strateškog značaja za Kanton Sarajevo.

"Tokom 2021. godine smo završili aktivnosti na implementaciji projekta poboljšanja strateškog upravljanja u KS, kroz realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva, koji je realizovan uz podršku Integriranog lokalnog razvoja (ILDP) i zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa UN-a u BiH (UNDP). Cilj ovih aktivnosti je olakšati Kantonu Sarajevo naredne korake u jačanju primjene instituta javno-privatnog partnerstva, rad s potrebnim izmjenama i dopunama pozitivnih pravnih propisa kojima se reguliše ova oblast i jačanje kapaciteta državnih službenika i zaposlenika javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija u primjeni modela JPP", kazao je Delić te dodao kako je projektom kreirana lista od 11 projektnih ideja, koje bi se potencijalno mogle realizovati kroz primjenu ovog modela.

Cilj ovih izmjena, kako je kazao Delić, je prije svega jačanje javno-privatnog partnerstva kao modaliteta aktiviranja resursa privatnog sektora za unapređenje javne infrastrukture i podizanje kvaliteta javnih usluga, a to ujedno doprinosi i kreiranju ambijenta poticajnog za poslovanje i unapređenje konkurentnosti privrede, jer će nove investicije, posredstvom privatnog sektora kroz model JPP-a, utjecati i na rast zaposlenosti, posebno kada je riječ o projektima izgradnje javne infrastrukture.

"Cilj nam je realizovati projekte, odnosno poslovne poduhvate, u kojima će javni i privatni sektor udruženim snagama, odnosno sredstvima i znanjima te kroz odgovarajuću raspodjelu odgovornosti, rizika i profita, na efikasiji način zadovoljiti jasno definisane javne potrebe. Ovdje nije riječ o saradnji u klasičnom smislu i ne može bilo šta biti predmet javno-privatnog partnerstva, nego shodno Zakonu o JPP-u. Za svaki projekt koji je potencijalni projekt JPP-a nadležna komisija utvrđuje da li on zadovoljava uvjete da se realizira kroz ovaj princip", istakao je Delić.

Javni i privatni sektor, kako je kazao Delić, i prošle godine imali su dobru saradnju te su realizovani programi poticaja malim, srednjim i mikro preduzećima i poticaja poljoprivrednoj proizvodnji, kao i kroz program pomoći javnog sektora privatnom s ciljem sanacije negativnih ekonomskih posljedica.

"Nama je cilj da prvi projekt zasnovan na modelu javno-privatnog partnerstva realizujemo tokom ove godine. Ne možemo još uvijek sa sigurnošću tvrditi kad će to biti, niti koji će to projekt biti, s obzirom na to da je to složen proces koji podrazumijeva niz varijabli koje nije moguće predvidjeti unaprijed. Predmet JPP-a može biti projekt s jasno definisanom realizacijom javne usluge, kao što je naprimjer građenje i/ili rekonstrukcija i održavanje i/ili upravljanje javnom infrastrukturom i/ili javnim infrastrukturnim objektima s ciljem pružanja jasno definisane javne usluge (kao što je ulična rasvjeta, recimo, javni saobraćaj i slično)", kazao je Delić.