Privreda
0

Propaloj Balkan investment banci promijenjen naziv u "Banka Srpske"

FENA
Nekadašanja Balkan investment bank (BLB), koju je preduzela Vlada Republike Srpske nakon što su prethodni ukrajinski vlasnici ostavili gubitke, promijenit će naziv u "Banka Srpske" a.d. Banja Luka.

Odlučeno je to danas na osmoj vandrednoj sjednici skupštine akcionara Balkan Investment Bank, na kojoj su izabrani i članovi Nadzornog odbora:Snežana Vujnić, Branislava Milekić, Radivoja Krčmar, Mladen Milić i Vojislav Blagojević.

U Banci smatraju da su sve ovo "veoma bitni koraci" koji su zajedno sa Vladom RS-a završeni putem akcionara Banke.

"Iduće sedmice se očekuje sazivanje sjednice Nadzornog odbora, s ciljem imenovanja Uprave banke", rekao je u izjavi novinarima privremeni upravnik Dejan Radmanović.

On kaže da ne očekuje da će novi naziv banke biti otežavajuća okolnost za poslovanje u Federaciji BiH, gdje u Unsko-sanskom kantonu BLB ima filijalu.

RS je postala vlasnik 99,95 posto akcija BIB-a, nakon što je završen postupak dokapitalizacije Banke uplatom akcionarskog kapitala.

Naime, investiciono-razvojna banka (IRB) RS-a je, po odluci Vlade, dokapitalizovala tu banku s 24 miliona KM, a ranije je kupila obvenznice od šest miliona, tako da je ukupno uloženo 30 miliona KM.

Prethodno je Agencija za bankarstvo RS-a suspendovala Edvinasa Navickasa sa dužnosti direktora Banke.

Opozicija u RS-u oštro je kritikovala interveniranje novaca poreskih obveznika u tu banci, koja je bila u vlaništvu Ukio grupe, ali su ostali milionski gubici za koje dosad niko nije odgovarao.

U bilansu stanja BLB-a na kraju 2012. godine prikazan je ukupan neto gubitak banke od 33. 634.083 KM, dok je ukupan osnovni kapital veći od neto gubitka za samo 1.365.917 KM.

U SDS-u su iznosili stavove o nedomaćinskom i vrlo vjerovatno kriminalnom ponašanju vlasnika i uprave BIB-a te dodali da je veza s kompanijom „Birač“ i inim kompanijama za izbjegavanje poreza i „mužu“ gotovine dokazana.

-Krediti podijeljeni stranim osobama, po svemu sudeći nenaplativi, predstavljaju značajnu stavku u poslovanju – naglasio je ranije član tima SDS-a za finansije Slaviša Raković i podsjetio da revizorski izvještaj za BIB, koji je uradila eminentna revizorska kuća, ukazuje da se iz pokazatelja poslovanja ne može vidjeti održivost poslovanja i budućnost rada banke.

BIB predstavlja svega četiri posto bankarske aktive u RS-u, što je, kazao je, zanemarivo učešće.

I predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, nakon otvaranja afere u Fabrici glinice "Birač“ iz Zvornika i njenim povezanim firmama, ukazivao je da su "istrage u tim firmama besmislene bez istraga u BIB-u“.

Od MUPRS-a i Specijalnog tužilaštva Čavić je zatražio da uđu u Balkan investment banku, te da se pokrene međunarodna istraga oko svih novčanih transfera litvanske „Ukop grupe“ u vezi s njihovim firmama u RS-u, „Birač“ i povezanim pravnim subjektima.

  • Putem Balkan Investment Banke je išao sav novac Litvanaca i svih firmi vezanih za "Birač". Ova banka istovremeno je imala i svoje poslove izvlačenja depozita, jer najmanje 70 miliona KM je otišlo na razne firme u Litvaniji, ali i po cijelom svijetu – tvrdio je Čavić.

I predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je navodio da ne stoje tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika da će RS preuzimanjem Balkan investmen banke time dobiti svoju banku, jer je s upola manje novca mogla pokrenuti osnivanje sasvim nove banke koja bi bila „zdrava“, dok će u Balkan investment banku morati dati još novaca, a dobit će „lošu“ banku.

-Sve se to dešava samo zahvljajući Dodikovim privatnim vezama i ljudima koji su upravljali tom bankom i Fabrikom „Birač“ - kazao je Ivanić ranije u izjavi novinarima.