U odnosu na juli
2

Proizvođačke cijene u BiH u avgustu porasle za 0,1 posto

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u avgustu više su za 0,1 posto u odnosu na juli, te više za 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U avgustu, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile su rast od 0,1 posto, a u odnosu na avgust prošle godine više su za 4,4 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u avgustu nisu zabilježile promjenu nivoa u odnosu na juli, a u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježile su rast od 4,7 posto.

U avgustu, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su porasle u energiji za 0,3 posto, kapitalnim proizvodima za 0,7 posto, dok su opale u intermedijarnim proizvodima za 0,2 posto, te netrajnim potrošačkim dobrima za 0,1 posto.

Proizvođačke cijene u avgustu ove, u odnosu na isti mjesec 2017. godine, više su u energiji za 6,1 posto, intermedijarnim proizvodima za 6,5 posto, kapitalnim proizvodima za 1,3 posto, netrajnim proizvodima za 1,1 posto, dok su opale u trajnim potrošačkim dobrima za 0,3 posto.