Problem za mnoge
0

Prognoza ekonomskog rasta Kine se smanjuje zbog nestačice energije

M. P.
Čak 44 posto kineske industrijske aktivnosti je pogođeno/Foto: Shutterstock
Čak 44 posto kineske industrijske aktivnosti je pogođeno/Foto: Shutterstock
Goldman Sachs je postao najnoviji bankarski gigant koji je smanjio prognozu ekonomskog rasta za Kinu, jer se zemlja bori s nestašicom energije.

Sada očekuje da će se druga najveća svjetska ekonomija ove godine proširiti za 7,8 posto, u odnosu na prethodno predviđanje od 8,2 posto.

Kompanija kaže da veliki prekidi industrijske proizvodnje uzrokovani nestankom struje dodaju "značajne negativne pritiske". Procjenjuje se da je čak 44 posto kineske industrijske aktivnosti pogođeno.

Nedostatak napajanja električnom energijom, uzrokovan kontrolom zaštite okoliša, ograničenjima opskrbe i skokom cijena, ostavio je neke tvornice i domove bez električne energije.

Nedostatak energije isprva je pogodio proizvođače širom zemlje, od kojih su mnogi morali zaustaviti ili zaustaviti proizvodnju posljednjih sedmica.

Dokument do kojeg je došao BBC pokazuje da je najveća luka u sjevernoj Kini u Tianjinu pogođena nedostatkom električne energije. Očekuje se da će se omjer snage za dizalice koje podižu teret između brodova i obale nastaviti do kraja sedmice.

Nestašica se sada proširila na neke domove, a stanovnici na sjeveroistoku Kine doživjeli su nenajavljene prekide napajanja u posljednjih nekoliko dana.

Ljudi koji žive u provincijama Liaoning, Jilin i Heilongjiang žalili su se na društvenim mrežama na nedostatak grijanja, a liftovi i semafori ne rade. Pokrajinske vlasti pokušavaju da garantuju stanovnicima električnu energiju i grijanje.

Kina ostaje visoko ovisna o uglju za proizvodnju električne energije.

Japanski finansijski gigant Nomura, investiciona banka sa Wall Streeta Morgan Stanley i China International Capital Corporation također su smanjili svoje prognoze ekonomskog rasta za Kinu ili upozorili na manji rast zbog prekida električne energije.

Kineska ekonomija već se bori sa uticajem oštrih novih propisa nekih od najvećih industrija u zemlji, poput programera nekretnina i tehnoloških kompanija.

Zabrinutost oko sudbine jako zaduženog giganta nekretnina Evergrande također opterećuje sentiment investitora.

"Znatna neizvjesnost ostaje u odnosu na četvrto tromjesečje, s rizicima sa rizicima nagore i naniže koji se odnose uglavnom na vladin pristup upravljanju stresovima u Evergrandeu, strogošću provođenja ekoloških ciljeva i stepenom ublažavanja politike", rekao je Goldman.

U ponedjeljak je, bez spominjanja Evergrandea, kineska centralna banka obećala da će štititi potrošače izložene tržištu nekretnina.

Najava Narodne banke Kine viđena je kao signal da su vlasti spremne djelovati kako bi spriječile bilo kakve posljedice krize iz Evergrandea koje se proširile na druge dijelove ekonomije.

Globalna tržišta su posljednjih dana potresena jer su investitori zabrinuti zbog mogućnosti kompanije da otplati kamate na dug od preko 300 milijardi dolara (219 milijardi funti).