Objavljen javni poziv
48

Prilika za nove letove iz Tuzle: Aviokompanijama ponuđene nove subvencije

A. K.
Putnički terminal Međunarodnog aerodroma u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Putnički terminal Međunarodnog aerodroma u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Turistička zajednica Tuzlanskog kantona objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za subvencioniranje aviosaobraćaja razvojem postojećih i/ili uspostavom dodatnih zračnih linija na području tog kantona. Sve je vezano za Međunarodni aerodrom u Tuzli.

Kako je navedeno, cilj javnog poziva je razvoj aviosaobraćaja i povećanje broja putnika na području Tuzlanskog kantona, odnosno na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

"Cilj javnog poziva jeste razvoj turizma i aviosaobraćaja na području Tuzlanskog kantona u 2024. godini, iskazivanjem interesa aviokompanija radi zadržavanja postojećih ili uspostavljanja novih destinacija, povećanje broja putnika, kao i jačanje turističkog sektora", napisano je u javnom pozivu.

Tekst javnog poziva (Foto: Klix.ba)
Tekst javnog poziva (Foto: Klix.ba)

Kako je istaknuto, po okončanju javnog poziva i utvrđivanja potrebnog iznosa, sredstva će biti obezbijeđena u budžetu Turističke zajednice TK posredstvom Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK na poziciji "Tekući transferi Turističkoj zajednici TK za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turizma" po osnovi programa koji donosi Vlada Tuzlanskog kantona.

Tekst javnog poziva (Foto: Klix.ba)
Tekst javnog poziva (Foto: Klix.ba)

Navedeno je da pravo prijave na javni poziv imaju aviokompanije koje planiraju uspostaviti nove aviolinije i/ili razvijati postojeće te koje posjeduju radnu dozvolu operatora (Operation licence), važeći certifikat avio operatora (AOC) te imaju uspostavljen sistem online prodaje aviokarata i pratećih usluga.

Tekst javnog poziva (Foto: Klix.ba)
Tekst javnog poziva (Foto: Klix.ba)

Aviokompanija u svrhu prijave na javni poziv, dužna je dostaviti radnu dozvolu operatora (Operation licence), certifikat avio operatora (AOC), aktuelni izvod iz sudskog registra ili ekvivalentan dokument zavisno od zemlje u kojoj je aviokompanija registrovana, plan reagovanja u slučaju neoperativnosti aviona, izjavu kojom ponuđač potvrđuje da ima uspostavljen sistemonline prodaje aviokarata i pratećih usluga te popunjen obrazac za ponudu

"Kriteriji za izbor jedne ili više avio-kompanija su kako slijedi: avion kapaciteta minimalno 110 sjedišta i najniža cijena po rotaciji", napisano je u javnom pozivu za koji se ponude dostavljaju elektronskim putem najkasnije u roku od sedam dana od dana objave obavijesti.

Inače, ovo je drugi javni poziv koji se objavljuje u vezi s Međunarodnim aerodromom u Tuzli. Kao što je poznato Vlada TK prošle godine je izdvojila dva i po milona konvertibilnih maraka subvencije, koja je dodijeljena grčkoj aviokompaniji Lumiwings.

Ova aviokompanija na tuzlanskom aerodromu je u decembru prošle godine bazirala jedan avion te uspostavila linije, a sada se očekuje i poslovanje ka Turskoj, odnosno Istanbulu.