|

Prihodi klubova liga petice 9,8 milijardi eura

Prihodi klubova liga petice 9,8 milijardi eura
4
Klix.ba
5.6.2014. u 13:08
11
komentara
4

dijeljenja
Klubovi liga petice, engleske Premier lige, njemačke Bundeslige, španske Primere, talijanske Serie A i francuske Lige 1, u sezoni 2012/13. su zabilježili 5% rasta, a njihovi su zajednički prihodi iznosili 9,8 milijardi eura. S druge strane, kumulativni prihodi svih evropskih klubova u istoj su sezoni rasli 2% te dosegli 19,9 milijardi eura.
Ukupni prihodi klubova liga petice Ukupni prihodi klubova liga petice


"Već drugu sezonu za redom klubovi liga petice bilježe rekordan rast prihoda, a njihovi kumulativni prihodi su se u usporedbi sa sezonom 1996/97. učetverostručili.“, ističe Dan Jones, partner u Deloitteovom Odjelu za analizu sportskog poslovanja te nastavlja: "Zahvaljujući novim ugovorima o pravima na prenos utakmica, u dvije će najveće lige zbirni prihodi u sezoni 2013/14. premašiti 11 milijardi eura".

U kontekstu prihoda, Premier liga je ostala lider na globalnom nivou, ostvarivši 2,9 milijarde eura prihoda, odnosno, 7% rasta u odnosu na prošlu sezonu. Više od 60% ostvarenog rasta generirala su dva kluba iz Manchestera i Liverpool. Prihod drugoplasirane Bundeslige bio je 928 miliona eura niži od prihoda Premier lige.

"Većina prihoda koje je ostvarila Premier liga dolazi iz komercijalnih izvora. Premier liga po zbirnim komercijalnim prihodima i dalje zaostaje za Bundesligom (55 miliona eura u sezoni 2012/13.), međutim, ova se razlika u protekle tri godine značajno smanjila. Za sezonu 2013/14. predviđamo da će prva engleska liga preuzeti vodstvo u Evropi u sve tri glavne kategorije prihoda. Prihod Premier lige u idućoj bi sezoni mogao dosegnuti četiri milijarde eura, što je više nego što se predviđa za zbrojene prihode talijanske Serie A i španske Primere", navodi Jones.

Impresivan rast je ostvarila i Bundesliga, prema prihodima druga liga u Evropi, zabilježivši više od dvije milijarde eura prihoda. Zbirno, prihodi lige su u odnosu na prethodnu sezonu rasli 8% (146 miliona eura), pri čemu su porastu najviše doprinijeli Bayern Munchen i Borussia Dortmund.

Sa 159 miliona eura manje od Bundeslige, na trećoj se poziciji u Europi našla španska Primera, čiji su prihodi u sezoni 2012/13. iznosili 1,9 milijardi eura. Zanimljivo, dva najveća kluba lige, Real Madrid i Barcelona, rastu prihoda su doprinijela sa skromnih 6 miliona eura. Rast je u najvećoj mjeri bio generisan novim i poboljšanim ugovorima o pravima na emitiranje za brojne klubove te boljim plasmanom španjolskih klubova u Ligi prvaka.Zbirni prihod koji su ostvarili klubovi talijanske Serie A iznosili su 1,7 milijardu eura, pri čemu je liga u odnosu na prethodnu sezonu zabilježila 6% rasta (97 miliona eura). Ovom je rastu najviše doprinio Juventus, povratnik u Ligu prvaka. Talijanski su klubovi i dalje izrazito ovisni o prihodima od prava na emitiranje, koji su činili čak 59% prihoda koje je liga ostvarila u sezoni 2012./13., što je najviši udio u "ligi petice".

Francuska Liga 1 je zabilježila 14% rasta u odnosu na prethodnu sezonu, što je ujedno i najviši rast koji je zabilježila jedna evropska liga. U sezoni 2012/13. klubovi su zbirno ostvarili 1,3 milijardu eura prihoda, kojem je u najvećoj mjeri doprinio Paris Saint-Germain. Ovo je ujedno jedini klub Lige 1 koji je zabilježio rast prihoda.

U sezoni 2012/13. klubovi liga petice pokazali su suzdržanost u izdacima za zarade pa je njihov rast apsorbirao svega 25% rasta ukupnih prihoda. U četiri od pet liga, u sezoni 2012/13. (u odnosu na prethodnu sezonu) odnos fonda zarada i prihoda ostao je nepromijenjen ili se poboljšao (Seria A 71% (74%); Primera 56% (59%); Bundesliga 51% (51%); francuska Prva liga 66% (74%)), a jedini izuzetak je Premijer liga, u kojoj su troškovi zarada narasli 8% i dosegli 2,1 milijarde eura). Uslijed navedenoga, odnos fonda zarada i prihoda dostigao je rekordnih 71%.

Sezonu su s operativnom dobiti zaključile jedino Bundesliga i Premier liga, pri čemu je Bundesliga zabilježila rekordnu dobit koja je iznosila 264 miliona eura. Dobit Premier lige je iznosila 96 miliona eura. S druge strane, klubovi francuske i talijanske lige su uspjeli smanjiti gubitke pa je tako gubitak Lige 1 iznosio 3 miliona eura, a gubitak Serie A 53 miliona eura, čime je zaustavljen sedmogodišnji trend smanjenja profitabilnosti.

Više informacija možete pronaći na Deloitte futbal.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...