{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prihodi klubova liga petice 9,8 milijardi eura

5.6.2014. u 13:08
4
11
Prihodi klubova liga petice 9,8 milijardi eura
4
Klubovi liga petice, engleske Premier lige, njemačke Bundeslige, španske Primere, talijanske Serie A i francuske Lige 1, u sezoni 2012/13. su zabilježili 5% rasta, a njihovi su zajednički prihodi iznosili 9,8 milijardi eura. S druge strane, kumulativni prihodi svih evropskih klubova u istoj su sezoni rasli 2% te dosegli 19,9 milijardi eura.
Ukupni prihodi klubova liga petice
Ukupni prihodi klubova liga petice


"Već drugu sezonu za redom klubovi liga petice bilježe rekordan rast prihoda, a njihovi kumulativni prihodi su se u usporedbi sa sezonom 1996/97. učetverostručili.“, ističe Dan Jones, partner u Deloitteovom Odjelu za analizu sportskog poslovanja te nastavlja: "Zahvaljujući novim ugovorima o pravima na prenos utakmica, u dvije će najveće lige zbirni prihodi u sezoni 2013/14. premašiti 11 milijardi eura".

U kontekstu prihoda, Premier liga je ostala lider na globalnom nivou, ostvarivši 2,9 milijarde eura prihoda, odnosno, 7% rasta u odnosu na prošlu sezonu. Više od 60% ostvarenog rasta generirala su dva kluba iz Manchestera i Liverpool. Prihod drugoplasirane Bundeslige bio je 928 miliona eura niži od prihoda Premier lige.

"Većina prihoda koje je ostvarila Premier liga dolazi iz komercijalnih izvora. Premier liga po zbirnim komercijalnim prihodima i dalje zaostaje za Bundesligom (55 miliona eura u sezoni 2012/13.), međutim, ova se razlika u protekle tri godine značajno smanjila. Za sezonu 2013/14. predviđamo da će prva engleska liga preuzeti vodstvo u Evropi u sve tri glavne kategorije prihoda. Prihod Premier lige u idućoj bi sezoni mogao dosegnuti četiri milijarde eura, što je više nego što se predviđa za zbrojene prihode talijanske Serie A i španske Primere", navodi Jones.

Impresivan rast je ostvarila i Bundesliga, prema prihodima druga liga u Evropi, zabilježivši više od dvije milijarde eura prihoda. Zbirno, prihodi lige su u odnosu na prethodnu sezonu rasli 8% (146 miliona eura), pri čemu su porastu najviše doprinijeli Bayern Munchen i Borussia Dortmund.

Sa 159 miliona eura manje od Bundeslige, na trećoj se poziciji u Europi našla španska Primera, čiji su prihodi u sezoni 2012/13. iznosili 1,9 milijardi eura. Zanimljivo, dva najveća kluba lige, Real Madrid i Barcelona, rastu prihoda su doprinijela sa skromnih 6 miliona eura. Rast je u najvećoj mjeri bio generisan novim i poboljšanim ugovorima o pravima na emitiranje za brojne klubove te boljim plasmanom španjolskih klubova u Ligi prvaka.Zbirni prihod koji su ostvarili klubovi talijanske Serie A iznosili su 1,7 milijardu eura, pri čemu je liga u odnosu na prethodnu sezonu zabilježila 6% rasta (97 miliona eura). Ovom je rastu najviše doprinio Juventus, povratnik u Ligu prvaka. Talijanski su klubovi i dalje izrazito ovisni o prihodima od prava na emitiranje, koji su činili čak 59% prihoda koje je liga ostvarila u sezoni 2012./13., što je najviši udio u "ligi petice".

Francuska Liga 1 je zabilježila 14% rasta u odnosu na prethodnu sezonu, što je ujedno i najviši rast koji je zabilježila jedna evropska liga. U sezoni 2012/13. klubovi su zbirno ostvarili 1,3 milijardu eura prihoda, kojem je u najvećoj mjeri doprinio Paris Saint-Germain. Ovo je ujedno jedini klub Lige 1 koji je zabilježio rast prihoda.

U sezoni 2012/13. klubovi liga petice pokazali su suzdržanost u izdacima za zarade pa je njihov rast apsorbirao svega 25% rasta ukupnih prihoda. U četiri od pet liga, u sezoni 2012/13. (u odnosu na prethodnu sezonu) odnos fonda zarada i prihoda ostao je nepromijenjen ili se poboljšao (Seria A 71% (74%); Primera 56% (59%); Bundesliga 51% (51%); francuska Prva liga 66% (74%)), a jedini izuzetak je Premijer liga, u kojoj su troškovi zarada narasli 8% i dosegli 2,1 milijarde eura). Uslijed navedenoga, odnos fonda zarada i prihoda dostigao je rekordnih 71%.

Sezonu su s operativnom dobiti zaključile jedino Bundesliga i Premier liga, pri čemu je Bundesliga zabilježila rekordnu dobit koja je iznosila 264 miliona eura. Dobit Premier lige je iznosila 96 miliona eura. S druge strane, klubovi francuske i talijanske lige su uspjeli smanjiti gubitke pa je tako gubitak Lige 1 iznosio 3 miliona eura, a gubitak Serie A 53 miliona eura, čime je zaustavljen sedmogodišnji trend smanjenja profitabilnosti.

Više informacija možete pronaći na Deloitte futbal.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: