Privreda
26

Predstavnici najveće danske pekare Easyfood posjetili Klas

Klix.ba
Predstavnici najveće danske pekare Easyfood, specijalizirane za proizvodnju ekskluzivnih vrsta hljeba i peciva, posjetili su kompaniju Klas d.d. Sarajevo, s ciljem produženja ugovora o saradnji, koja traje još od 2003. godine, kao i razvoja novih proizvoda.

"Željeli smo upoznati novo rukovodstvo Klasa, čuti razvojne planove i dogovoriti nove zajedničke projekte. Posebno nas raduje što imamo iste poslovne želje i vrijednosti, a to su brzina i fleksibilnost. Upravo ove vrijednosti su presudne za osvajanje novih tržišta. Obišli smo i proizvodne pogone Klasa i još jednom se uvjerili u strogu primjenu međunarodno priznatih standarda upravljanja kvalitetom", rekao je Flemming Paasch, direktor Easyfooda.

Adnan Hodžić, pomoćnik direktora Klasa, prezentirao je predstavnicima Easyfooda finansijske pokazatelje AS GROUP u okviru koje posluje Klas d.d., a goste je fascinirao podatak o planiranom godišnjem prometu većem od 200 miliona maraka.

"Vjerujemo da ćemo intenzivnijom saradnjom s Easyfoodom u novoj poslovnoj godini ostvariti još veće promete. Osim već ustaljenog izvoza duboko zamrznutih pekarskih proizvoda na skandinavsko tržište, ući ćemo i u projekat proizvodnje organske hrane. S Easyfoodom ćemo raditi i na razvoju novih standarda upravljanja kvalitetom, jer samo tako možemo obezbijediti sigurnu ulaznicu na zahtjevna europska i svjetska tržišta", kazao je tom prilikom direktor Klasa Rusmir Hrvić, te dodao da će već početkom oktobra iz Klasa u Dansku biti dostavljeni uzorci novih lisnatih peciva čija je očekivana prodaja 12 miliona komada godišnje.

Easyfood je moderna i inovativna kompanija zahvaljujući, između ostalog, čvrstom partnerstvu s velikim evropskim pekarama koje imaju visokokvalitetne proizvode i poštuju međunarodno priznate standarde poslovanja.

"Klas ima upravo te karakteristike. Strogo se poštuju HACCP sistem, kao i ISO standardi. Higijena je na najvišem nivou, proces proizvodnje moderan i automatiziran, a kapaciteti veliki. Obišli smo dosta pekara u Evropi i Klas je, definitivno, među najboljima", istakla je Heidi Holt, menadžer kvaliteta u Easyfoodu.

Partnerstvo s danskom pekarom, koja sarađuje s velikim lancima brze hrane, kao što su američki McDonald's i francuski Quick, za Klas je značajno i korisno. Osim razmjene znanja i iskustava, Danci u BiH donose novosti iz ove branše s najrazvijenih evropskih tržišta.