Privreda
28

EP BiH će u bh. rudnike investirati 204 miliona KM

Klix.ba
Grabovica i Sarajlić prilikom potpisivanja ugovora
U Rudniku Gračanica kod Gornjeg Vakufa – Uskoplja danas su potpisani ugovori o nabavci dva buldožera D155AX- 6, proizvođača Komatsu iz Japan, za potrebe tog, kao i Rudnika Đurđevik. Vrijednost investicije JP EPBiH je 1,35 miliona KM.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali generalni direktor JP EPBiH Elvedin Grabovica i izvršni direktor za proizvodnju Senad Sarajlić.

Ugovore o nabavci buldožera potpisali su direktor Rudnika Gračanica Salih Muftić, direktor RMU Đurđevik Zijad Rahimić, te Vladimir Spaić, direktor kompanije TEIKOM BH d.o.o koja je isporučioc opreme.

Buldožeri su nabavljeni sredstvima JP Elektroprivreda BiH u procesu dokapitalizacije rudnika. Govoreći o značaju ulaganja JP EPBiH kao vladajućeg društva u Koncernu, Grabovica je istakao nastojanje JP Elektroprivreda BiH da rudnici posluju sa što kvalitetnijom opremom.

"Cilj JP EPBiH je, kako je rekao, da svi rudnici koji su u sastavu Koncerna posluju pozitivno. Rudnik Gračanica i RMU Đurđevik su primjeri uspješnog poslovanja. Nabavkom nove mehanizacije nastojimo modernizovati rad i očekujem da ćemo do kraja ove godine okončati proces dokapitalizacije i investirati planiranih 204 miliona KM. Trenutno radimo na usklađivanju akata u rudnicima i EP BiH, a izjednačavanje toplog obroka i regresa je već ranije izvršeno", rekao je generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica.

Nabavka buldožera sa riperom dio je nove mehanizacije koja će sredstvima JP EPBiH biti nabavljena za Rudnik Gračanica. Osim buldožera rudari Rudnika Gračanica u narednom periodu na raspolaganju će imati dva zglobna dampera min. nosivosti 32 T, elektrohidraulički bager sa čeonom kašikom minimalne zapremine 3m3, te glavnu trafostanice 20/6kV.

Nova mehanizacije će zamijeniti dotrajalu opremu, obezbijediti održavanje postojećeg radnog stanja i kontinuiteta planirane proizvodnje, te osigurati potrebne kapacitete na dobivanju otkrivke i uglja uz istovremeno minimalne troškove održavanja.

Salih Muftić, direktor Rudnika Gračanica govorio je o značaju investicija JP EPBiH u ovaj rudnik koji ispunjava planove u proizvodnji uglja i posluje pozitivno. Nova oprema će zamijeniti dotrajalu i omogućiti još bolju produktivnost Rudnika Gračanica, saopćeno je.

"Nabavka buldožera je druga velika investicija JP EPBiH u Rudnik Đurđevik u kratkom roku. Do sada je od planiranih 16,4 miliona KM, investirano 11,3 miliona KM", kazao je Zijad Rahimić, direktor Rudnika Đurđevik, naglašavajući da su najznačajnije preostale investicije utovarivač točkaš, rovokopač – gusjeničar, greder i rezervni dijelovi za remont bagera.

Čelni ljudi dva rudnika su istakli važnost investiranja JP Elektroprivreda BiH i naglasili da zahvaljujući Koncernu EPBiH, rudnici imaju perspektivu za razvoj i povećanje proizvodnje.

Buldožeri će biti isporučeni u kraćem roku od planiranog izjavio je Vladimir Spaić, direktor komapanije TEIKOM BH d.o.o., isporučioca opreme, ukazujući na činjenicu da su buldožeri svjetskog kvaliteta, te da će u značajnoj mjeri doprinijeti unapređenju procesa rada u rudnicima.