Ogromni računi
49

Poslodavci pozivaju Vladu FBiH da ogranični rast cijena struje za privrednike u 2023.

S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Udruženje poslodavaca FBiH podsjeća da su krajem prošle godine donesene izmjene Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH i odgovarajuća odluka Vlade FBiH kojom je rast cijene električne energije ograničen na 20 posto na godišnjem nivou.

"Zahvaljujući toj odluci i ograničenju rasta cijene električne energije na 20 posto za 2022. godinu, bh. kompanije su uspjele sačuvati radna mjesta, nivo proizvodnje i konkurentnost privrede Bosne i Hercegovine na inozemnim tržištima. Sve to je rezultiralo rekordnim rastom priliva sredstava u budžetske i vanbudžetske fondove", istakli su poslodavci.

Naglašavaju kako se pokazalo da je povećanjem cijena električne energije za bh. privredna društva za 20 posto, sačuvana stabilnost elektroenergetskog sektora u FBiH i Elektroprivrede BiH, koja uz uredno snabdijevanje domaćih kompanija i dalje izvozi značajne količine električne energije na inozemna tržišta.

Poslodavci predviđaju da će sa ograničenjem rasta cijena električne energije za privredna društva na 20 posto na godišnjem nivou, bh. privreda uspjeti sačuvati radna mjesta, pogone, ispuniti postojeće i potpisati nove ugovore sa klijentima na stranim tržištima.

"Smatramo da povoljna cijena električne energije, kao jedne od najvažnijih sirovina u realnom sektoru, i dalje treba biti jedna od konkurentskih prednosti bosanskohercegovačke privrede i snažan pokretač razvoja i napretka", mišljenja su.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH su pozvali Vladu FBiH da u skladu sa zakonom, što prije donese odgovarajuću odluku kojom cijena električne energije za privredna društva u 2023. godini neće biti povećana za više od 20 posto.