{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porezna uprava FBiH od početka oktobra izvršila 185 inspekcijskih nadzora

18.10.2014. u 09:31
17
16
Porezna uprava FBiH od početka oktobra izvršila 185 inspekcijskih nadzora
17
Porezna uprava FBiH od početka oktobra izvršila 185 inspekcijskih nadzora
Mobilni tim inspektora Porezne uprave Federacije BiH je u petak, 17.10. 2014. godine, na području Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, te Kantona Sarajevo izvršio 21 inspekcijski nadzor kod poreznih obveznika priređivača igara na sreću klađenjem.
Zbog priređivanja nedozvoljenih igara na sreću, tzv. virtualnih igara (bingo, utrke pasa, win, loto i sl.), zapečaćeno je 12 uplatnih mjesta kladionica.
U toku kontrola na pet uplatnih mjesta zatečena je oprema za priređivanje virtualnih igara na sreću, koja je zapečaćena u posebnim prostorijama, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava Federacije BiH je u prethodnom periodu zaprimila značajan broj prijava od strane građana u vezi priređivanja nedozvoljenih igara na sreću.

Pored navedenih kontrola inspektori Porezne uprava Federacije BiH su na osnovu zaprimljenih prijava, ali i obavještajno istražnih podataka od početka oktobra 2014. godine na prostoru Federacije BiH, izvršili pojačan inspekcijski nadzor kod 185 priređivača igara na sreću – klađenjem.

Izvršene su djelimične kontrole provjere podataka za otvaranje kladionica – uplatnog mjesta i priređivanja nedozvoljenih igara na sreću, tzv. virtualne igre (bingo, utrke pasa, win loto i sl.), provjera poštivanja Zakona o doprinosima, Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanje neprijavljenih radnika.

Od ukupnog broja izvršenih inspekcijskih nadzora kantonalni porezni uredi izvršili su kontrolu 144 uplatnih mjesta kladionica.

U toku kontrola, inspektori su u 97 uplatnih mjesta zatekli opremu za priređivanje virtualnih igara na sreću, koja je na osnovu rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti zapečaćena u posebnim prostorijama.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je ukupno 116 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, od čega se 97 rješenja odnosi na zabranu obavljanja djelatnosti priređivanja igara na sreću koje nisu dozvoljene u skladu sa Zakonom o igrama na sreću u Federaciji BiH, stoji u saopćenju Porezn uprave FBiH.

Osim navedenih kontrola koje su provodili nadležni kantonalni porezni uredi , na prostoru Federacije BiH djeluje i mobilni tim Porezne uprave sa inspektorima u mješovitom sastavu iz svih kantonalnih poreznih ureda, koji je krajem septembra i početkom oktobra izvršio 35 inspekcijskih nadzora.

Skreće se pažnja poreznim obveznicima da se u Poreznoj upravi vrše i uredske kontrole obveznika fiskalizacije u kojim se na osnovu podataka na serveru Porezne uprave prati ažurnost dostavljanja dnevnih izvještaja, provjera evidentiranog prometa prometa i reklamiranog prometa.

Porezna uprava nastavlja sa intenzivnim kontrolama poreznih obveznika na cijelom području Federacije BiH u cilju povećanja discipline poreznih obveznika, odnosno poštivanja Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH i drugih poreznih zakona i podzakonskih akata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: