Privreda
23

Pomoć CBBiH stanovništvu BiH pogođenom poplavama

Klix.ba
Centralna banka BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centralna banka BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Od početka prirodne nepogode koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je pokrenula niz akcija pomoći ugroženom i stradalom stanovništvu.

Jedan dio pomoći, CBBiH je tokom vikenda dostavila stanovnicima Željeznog Polja kod Zenice. Narednih dana dostavit će još 14 kombija pomoći za stanovništvo Šamca, Orašja, Brčkog, Maglaja, Doboja, Banje Luke, Olova i Šekovića. Ukupna vrijednost pomoći je 100.000 KM, a sastoji se od hrane, higijenskih sredstava i drugih potrepština.

Službenici CBBiH su, također, izdvojili sredstva u iznosu od jedne dnevnice iz neto plate, a članovi Uprave i Upravnog vijeća i više, prema vlastitom određenju.

Osim toga, službenici CBBiH su i samoinicijativno organizovali prikupljanje pomoći za stanovništvo Bosne i Hercegovine pogođeno poplavama, te i lično dodatno izdvajali sredstva od kojih su nabavljeni roba, hrana, agregat, nafta i ostale potrepštine. Također su se angažovali u dobrovoljnim akcijama čišćenja i direktno u pomoći ugroženom stanovništvu, s tim da je bilo i slučajeva gdje su službenici na području Brčkog i Banje Luke bili i direktno pogođeni poplavama.

Službenici CBBiH nastavit će pružati pomoć u skladu sa svojim i mogućnostima institucije kako bi pokazali solidarnost s ugroženim i pogođenim stanovnicima, ističe se u saopćenju.