Privreda
77

Omar Krivošija za Klix.ba: Nova misija Microsofta je povećanje produktivnosti

Piše: A. Pobrić
Omar Krivošija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Omar Krivošija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Proteklih dvanaest mjeseci obilježeno je promjenama u rukovodstvu kompanije Microsoft, kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou, kao i novom vizijom.

Dolaskom Satya Nadelle na čelo Microsofta primijetne su mnoge transformacije od kojih je možda najzanimljivija ona o pitanju otvorenosti kompanije ka drugim platformama i tehnologijama. Gotovo u isto vrijeme promijenilo se i rukovodstvo Microsoft ureda u Bosni i Hercegovini.

Klix.ba je već izvještavao o novom direktoru Microsofta u BiH Omaru Krivošiji, te novim planovima i aktivnostima u BiH. Godinu dana poslije on je rezimirao rezultate rada i najavio najveću IT konferenciju u našoj zemlji, koja se krajem aprila organizuje u Neumu.

Iza Microsofta je period pun promjena. Sve češće se govori o novoj eri u poslovanju kompanije. Na tržištu je dosta novih tehnologija. Koje novosti i transformacije su najbitnije?

U septembru prošle godine smo napravili veliki iskorak i predstavili novi Windows našim ključnim korisnicima. Windows 10 uključuje značajna poboljšanja u načinu korištenja sa različitim tipovima uređaja. Naime, Windows 10 operativni sistem u fokus stavlja korisnike i sa njim isporučujemo jedinstvenu platformu za sve programere, kako bismo im omogućili da razvijaju aplikacije koje će raditi na svim vrstama uređaja - kako na manjim, tako i na velikim ekranima osjetljivim na dodir. Osim toga, u Windows 10 i prateće serverske proizvode integrišemo novu generaciju sigurnosnih rješenja koja će na efikasan način poboljšati zaštitu identiteta i podataka.

Širenje mreže partnera

Ostvarili smo i ogroman napredak sa servisima u oblaku i možemo reći da imamo najkompletnije rješenje za svaku industriju. Kontinuirano radimo na inovacijama u vezi sa servisom u oblaku i pridobijamo nove partnere i korisnike našim otvorenim i fleksibilnim pristupom, čemu svjedoči i podatak da trenutno više od 20 posto virtuelnih mašina smještenih u Azure koriste Linux.

Office 365, samo u verzijama Home Premium i Personal, trenutno ima više od 9,2 miliona pretplatnika i ovaj broj konstantno raste. Objavili smo i nove Office aplikacije za iPhone i iPad, kao i za Android tablete, a koje su zabilježile više od 80 miliona preuzimanja.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U IT industriji gradimo partnerstva koja pomažu u širenju naše platforme i alata prema većem broju korisnika - pa smo tako ostvarili partnerstva sa kompanijama kao što su: SAP, Oracle, Salesforce, Adobe, IBM, Docker, Cloudera, CoreOS, Dropbox i brojne druge. Konačno, i dalje predvodimo industriju kada je u pitanju praćenje zahtjeva za kvalitetnu zaštitu podataka i privatnosti korisnika u oblaku, što potvrđuje i nedavno stjecanje ISO 27018 certifikata kroz koji su pokriveni servisi kao što su Azure, Office 365, Dynamics CRM Online i Intune.  

Šta ISO 27018 certifikat znači za Microsoft i korisnike Microsoft servisa?

Sigurnost servisa i korisničkih podataka, odnosno povjerenje korisnika je apsolutni prioritet za Microsoft i nešto što je ugrađeno u DNK našeg poslovanja. Kroz ovaj međunarodno priznati certifikat koji je Microsoft, među kompanijama koje nude servise u oblaku, prvi implementirao, između ostalog potvrđujemo da se podaci korisnika neće koristiti za potrebe marketinga i oglašavanja te da korisnici imaju eksplicitnu kontrolu nad načinom korištenja svih njihovih podataka. Također, osigurava se potpuna transparentnost o lokaciji pohranjivanja korisničkih podataka, uz jasnu komunikaciju po pitanju bilo kakvih eventualnih problema sa aspekta dostupnosti ili sigurnosti. Konačno, jedan od zahtjeva vezanih za ovaj certifikat su i nezavisne revizije od trećih kompanija, a vezanih za poštovanje ranije navedenih načela, što predstavlja dodatnu pogodnost za korisnike.

Tehnologije stvaraju prilike

U svojim nedavnim nastupima u javnosti Satya Nadella u prvi plan stavlja fokus na produktivnost kao viziju koja će promijeniti način na koji doživljavamo budućnost. Šta to zapravo znači?

Živimo u svijetu u kojem su računari i sve što je povezano sa njima sveprisutni. U tom novom svijetu, uskoro će biti više od tri milijarde ljudi sa uređajima koji se spajaju na internet. Kombinacija velikog broja uređaja i servisa u oblaku koji se koriste za stvaranje i korištenje podataka za nas otvara velike mogućnosti. Microsoft je i osnovan u uvjerenju da tehnologije stvaraju prilike za ljude i organizacije da bi ostvarili svoje snove i ciljeve. Naša prva vizija je bila računar na svakom stolu u svakoj kući, a naša nova misija u Microsoftu je da redefiniramo produktivnost kako bismo omogućili da svaki pojedinac i organizacija urade i postignu više kroz sigurno i moderno okruženje.

Na koji način Microsoft u Bosni i Hercegovini implementira te nove strategije? Šta je novo u odnosu na prethodne godine?

Kada je lokalno tržište u pitanju fokusirani smo prije svega na naše partnere. Partneri, odnosno lokalne IT kompanije, predstavljaju našu najveću snagu i naše aktivnosti su usmjerene na edukaciju partnera o novim rješenjima sa posebnim fokusom na Microsoft servise u oblaku. Tako je u oktobru protekle godine tradicionalni Partner dan u potpunosti bio u znaku tih rješenja, sa posebnim akcentom na predstavljanje Azure servisa, koji je u augustu prošle godine postao dostupan u BiH, i novih mogućnosti u sklopu Office 365 servisa. Pored toga, za partnere smo organizirali i tehničke radionice za unapređenje prodajnih vještina neophodnih za rješenja u oblaku.

Sa poslovnim korisnicima otvorili smo dijalog kroz podršku projekta Talk in Business, serije interaktivnih poslovnih konferencija, koja svaki mjesec okuplja predstavnike vodećih kompanija u zemlji. Format konferencija se pokazao vrlo uspješnim i daje nam priliku da kroz razgovor sa poslovnim korisnicima upoznamo njihove stvarne potrebe i upoznamo ih o Microsoft rješenjima koja im mogu pomoći da budu još uspješniji i produktivniji.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Djeca razumiju više nego što mislimo

Šta je sa ostalim segmentima vašeg poslovanja? U svom prošlom intervjuu za naš portal govorili ste o fokusu Microsofta na obrazovanje i povećanje konkurentnosti. Šta je urađeno na tom planu u proteklom periodu?

Kada govorimo o našem fokusu na obrazovanje, ponosni smo što smo implementirali projekat pod nazivom "Škola budućnosti" zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, uz učešće devet osnovnih škola u Kantonu. Škola budućnosti podrazumijeva primjenu jednog sasvim novog obrazovnog koncepta, posebno za djecu od 8 do 12 godina pod nazivom "Okruženje za samoorganizovano učenje" (eng. SOLE - Self Organised Learning Environment, op.a.). Ovaj koncept u praksi podrazumijeva da nastavnici podstiču učenike na zajednički rad prilikom pronalaska odgovora na pitanja koja su dio nastavnog plana i programa. U takvim okruženjima, djeca imaju pristup Internetu i uređajima, ali je veoma važno da oni pri tome rade u grupama i na taj način razvijaju vještine kao što su timski rad, kritičko razmišljanje i kolaboracija. Prva implementacija ovog projekta pokazala je da su djeca u mogućnosti da razumiju mnogo više nego što odrasli misle. Microsoft BiH je podržao projekat sa opremanjem učionica Windows 8.1 tabletima, implementacijom Office 365 servisa, izradom priručnika i treningom nastavnika.

Posebno nam je drago da je nastavnica Fahrija Muratović iz OŠ "Behaudin Selmanović" u Sarajevu, koja je zajedno sa Dženitom Demir iz iste škole prva implementirala ovaj koncept, odabrana da predstavlja BiH na Globalnom forumu inovativnih nastavnika, koji Microsoft korporacija organizuje u Redmondu u aprilu ove godine.

Također, otvorili smo prijave za studentsko takmičenje Imagine Cup 2015. Nadamo se da ćemo i ovaj put imati tim iz BiH na završnici takmičenja, kao i u posljednje četiri godine. Proteklu godinu ćemo pamtiti i po osvajanju Nagrade publike, koju su osvojili studenti Fakulteta informacijskih tehnologija iz Mostara, a čiji članovi su po okončanju takmičenja pokrenuli vlastite kompanije uz podršku Microsoft BizSpark programa.

Dinamičnost IT sektora prouzrokuje potrebu za novim stručnjacima u veoma kratkom vremenskom periodu, tako da konstantno postoji disbalans ponude i potražnje. Jedan od načina prevazilaženja ovog problema je izrada modela za dokvalifikaciju putem efikasnih IT kurseva. S tim u vezi, sa lokalnim partnerima pokrećemo novi projekat pod nazivom Microsoft Skills Centar, u sklopu kojeg će blizu 200 mladih iz BiH imati priliku da savlada nove tehnologije i na taj način poveća svoje šanse za zaposlenje u IT industriji u BiH.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Donacije za sistem praćenja prirodnih nepogoda

U maju prošle godine BiH je zadesila jedna od najvećih prirodnih katastrofa u historiji. Kako je Microsoft pomogao najugroženijima?

Microsoft je kompanija koja veliku pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju. Svi mi radimo u sklopu određene zajednice, regije ili zemlje, te nam je veoma važno da i mi kao kompanija damo određeni doprinos. Nažalost, BiH je zadesila velika katastrofa čije se posljedice i sada primijete, a mi smo pokušali da na neki način doprinesemo rješavanju krize koja je nastala.

U sklopu donacije Društvu Crvenog križa BiH pomogli smo u obnovi osnovnih škola u Maglaju i Doboju, te smo za učenike tih škola osigurali udžbenike i školski pribor. Zajedno sa našim hardverskim partnerima, kompanijama ASBIS, ComTrade i KimTec, donirali smo određeni broj računara i servera Društvu CK BiH, te smo također donirali i softver potreban za unapređenje rada ovih institucija. U sklopu upravo te softverske donacije CK FBiH je uspio napraviti sistem za praćenje prirodnih nepogoda, te je otvoren i edukacijski centar za volontere.

Domaćin ste i najveće IT konferencije u BiH. MS NetWork 4 je okupio značajan broj stručnjaka i predavača. Kakvi su planovi za sljedeću konferenciju?

MS NetWork 4 je okupio više od 500 učesnika koji su kroz 80 predavanja imali priliku saznati novosti iz svijeta IT-a. Za sljedeću konferenciju, koja nam je i jubilarna peta po redu, spremamo dosta novina i želimo da to bude najbolja konferencija do sada. Fokus će definitivno biti na novim servisima i produktivnosti, odnosno temama vezanim za Azure i Office 365, hibridne scenarije koji podrazumijevaju paralelnu upotrebu on-premise i cloud rješenja, razvoj nove generacije aplikacija, sigurnost podataka i zaštitu privatnosti, pametno i sigurno upravljanje mobilnim uređajima, transformaciju poslovanja, povećanje produktivnosti uz ostvarivanje ušteda te novu generaciju Microsoft proizvoda, među kojima su svakako Windows 10 i novi Office sa pratećim proizvodima. Također, mijenjamo lokaciju i selimo se na more, u Neum. MS NetWork 5 će se održati u periodu od 27. do 29. aprila 2015. godine u Grand Hotelu Neum. Više detalja o konferenciji svi zainteresovani mogu pronaći na: www.msnetwork.ba.