{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Novalić s austrijskim privrednicima: Odnosi BiH i Austrije u stalnom usponu

F
FENA
26.9.2018. u 13:15
4
14
Novalić s austrijskim privrednicima: Odnosi BiH i Austrije u stalnom usponu
4
Novalić s austrijskim privrednicima: Odnosi BiH i Austrije u stalnom usponu
Foto: FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu delegaciju privrednika iz Austrije na čelu s predsjednikom Privredne komore Koruške Jurgenom Mandlom.
Obostrano je istaknuto da odnosi BiH i Austrije imaju dugu tradiciju i da su u stalnom usponu, posebno u bankarskom i sektoru osiguranja, te u oblasti proizvodnje cementa. Trgovinska razmjena dostigla je gotovo milijardu eura i ima tendenciju rasta. Austrija je do 31.12.2017. godine na bh. tržište investirala ukupno 1,894 milijardi konvertibilnih maraka ili 22,85 posto ukupnih ulaganja i po tome je drugi najveći strani ulagač u BiH.

"Austrijske, a posebno firme iz Koruške, imaju jako izražen interes za saradnju s Bosnom i Hercegovinom, posebno u oblasti proizvodnje", rekao je Mandl, istakavši da je u BiH ovih dana učestvovao na poslovnim susretim predstavnika 14 austrijskih kompanija s bh. privrednicima.

Naglasio je da su austrijski privrednici zainteresirani i da dio svoje proizvodnje prebace u BiH.

Federalni premijer je istakao da su privrednici iz te zemlje dobrodošli na naše tržište i da će bh. vlasti učiniti sve da im omoguće što uspješnije poslovanje.

"U Vladi Federacije BiH imamo poseban odjel koji se bavi korporativnim poslovima i tu vam možemo pomoći da vaše inicijative za nastavak i poboljšanje saradnje budu što prije realizirane", rekao je Novalić

Posebna pažnja je posvećena oblasti obrazovanja mladih i stručnih kadrova koji nedostaju i evropskom i našem tržištu. Naglašena je potreba uspostavljanja saradnje u ovoj oblasti, posebno u oblasti dualnog obrazovanja kakvo imaju razvijene evropske zemlje, među kojima je i Austrija.

Novalić je istakao neophodnost reforme školskog sistema koji sada ne daje kvalifikovanu radnu snagu kakva je potrebna bh. privredi. Zamolio je austrijske partnere da se na državnom nivou uključe u pilot-projekt uvođenja dualnog obrazovanja u BiH koji je, zajedno s federalnim vlastima pokrenuo Razvojni projekt Ujedinjenih nacija (UNDP) s ciljem obrazovanja radne snage koja će biti prilagođena savremenim tehnološkim promjenama i zahtjevima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: