{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemački piloti stupili u 35-satni štrajk, posljedice osjeća 200.000 putnika

A
20.10.2014. u 16:31
23
15
Njemački piloti stupili u 35-satni štrajk, posljedice osjeća 200.000 putnika
23
Njemački piloti stupili u 35-satni štrajk, posljedice osjeća 200.000 putnika
Foto: EPA
Piloti njemačke aviokompanije Lufthansa su stupili danas u novi 35-satni štrajk upozorenja.
Sindikat njemačkih pilota Vereinigung Cockpit (VC) je saopćio da su danas su 13 sati piloti stupili u štrajk upozorenja zbog nepostizanja dogovora sa rukovodstvom Lufthanse o prijevremenom penzionisanju 5.400 pilota.

Iz sindikata Vereinigung Cockpita su dodali da će štrajk trajati do sutra u ponoć i da u tom periodu neće biti realizirane kratke i srednje rute letenja.

Dodaje se kako će od sutra od 6 sati do ponoći u štrajk stupiti i piloti aviona Airbus A380, A340 i A330, te piloti Boeinga 747 koji lete na dalekim rutama.

Iz Sindikata VC ističu da ni nakon sedam štrajkova od aprila ove godine nisu uslišeni njihovi zahtjevi i da žale zbog neugodnosti koje štrajkom nanose putnicima, te pozivaju rukovodstvo Lufthanse da prestane da se suprotstavlja njihovim zahtjevima.

Iz Lufthanse javljaju da će u pomenutom periodu štrajka biti otkazano blizu 1.400 letova, dok će blizu 700 letova ipak biti realizirano uz pomoć drugih kompanija i pilota volontera. Također se navodi da će štrajkom biti pogođeno više od 200.000 putnika.

Na aerodromima u Frankfurtu i Berlinu već su nastali redovi putnika, koje o štrajku informiraju službenici Lufthanse.

Sindikat je ranije prekinuo pregovore s rukovodstvom Lufthanse o uslovima za prijevremenu penziju pilota njemačke kompanije i zaprijetio da će stupiti u štrajk. Ovo će biti osmi štrajk upozorenja zbog istog nesporazuma.

Uporedo s tim, iz Deutsche Bahna javljaju da su jutros u 4 sati u cijeloj zemlji svi vozovi počeli ponovo da saobraćaju predviđenim rasporedom.

Mašinovođe teretnih vozova u Njemačkoj su u petak u 15 sati stupili u štrajk, a dan kasnije su im se pridružile i kolege u putničkom željezničkom saobraćaju. Iz sindikata mašinovođa GDL su saopćili da naredne sedmice neće štrajkovati i da iščekuju konačno rješenje spora sa rukovodstvima željeznica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: