Privreda
5

"Natron Hayat" treba pomoć jer želi obnoviti integralnu proizvodnju

FENA
Ministrica finansija i ministar poljoprivrede i šumarstva u Vladi ZDK-a u ostavci Sabina Heljić i Bojan Bošnjak, te Šefkija Botonjić, predsjednik Privredene komore ZDK-a, posjetili su maglajski "Natron Hayat" i razgovarali sa direktorom Mehmetom Nasozom i menadžmentom kompanije o problemima sa kojima se susreću nakon poplava, a koje su potpuno uništile proizvodnju ovog kolektiva.

U prvoj posjeti zvaničnika izvršne i zakonodavne vlasti iz ZDK-a nakon velike poplave u kojoj su uništeni proizvodni kapaciteti, skladišta i zalihe drvne mase za proizvodnju, iskazana je potreba da se pomogne ovom kolektivu koji je pretrpio ogromnu štetu, koja se još uvijek ne može realno ni sagledati. Visina štete od poplava u "Natron Hayatu" ne može se još uvijek iskazati zvaničnim parametrima, ali se nagovještava da bi preliminarno mogla biti veća nego kompletna šteta koja je načinjena zajedno svim ostalim privrednim subjektima u Zeničko-dobojskom kantonu.

Od predstavnika vlasti na sastanku je zatražena konkretna pomoć u sanaciji štete u "Natron Hayatu", kroz povoljnije osiguravanje resursa sa kojima Zeničko-dobojski kanton raspolaže.

  • Maglajskoj tvornici za pokretanje proizvodnje trebaju beneficije pri nabavci drvne mase, te korištenju vode i električne energije, istakao je direktor Nasoz.

Uprava kompanije isitče da da u ovom trenutku, iako ne rade proizvodni pogoni, nijedan radnik "Natron Hayata" neće ostati bez posla. Da to nisu prazne riječi govori činjenica da je kompanija isplatila majske plaće za svih 910 radnika, sa svim doprinosima, i da se već osigurava sredstva za isplatu junskih plaća.

Za proizvodnju "Natron Hayata" direktno je vezano još oko tri hiljade radnih mjesta u ZDK-u, a od ove kompanije više od 30.000 stanovnika u općini Maglaj ima indirektnu korist.

Najveća maglajska kompanija već mjesec dana ne može da proizvodi, jer su joj uništene mašine i svi radni kapaciteti su usmjereni na sanaciju opreme i pokušaje da se pokrene integralna proizvodnja. Do tog cilja trebat će još puno vremena, jer se veliki dio oprema u direktnoj proizvodnji mora zamijeniti novom opremom ili se moraju promijeniti cijeli blokovi na proizvodnim mašinama. Oprema koja se mora zamijenti je tek naručena i mora se čekati dok se ne ugradi, a do tada će trebati da se osigura dovoljna količina drvne mase.