O prijedlogu HDZ-a
80

Nakon ambasade SAD-a i Evropska unija poručila da je protiv novog gasnog preduzeća u FBiH

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini su za Klix.ba kazali da Evropska unija nije uvjerena da bi uspostavljanje nove gasne kompanije bilo opravdano.

Iz Delegacije EU podsjećaju da je po pitanju alternativa izvora energije i sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom, Bosna i Hercegovina u potpunosti zavisna od jednog jedinog izvora (uvoz ruskog prirodnog gasa preko Turskog toka), što je čini ranjivom u slučaju prekida snabdijevanja.

"Južna interkonekcija će doprinijeti jačanju integracije BiH u evropsko tržište gasa i povećanju sigurnosti snabdijevanja. Projekat ispunjava uslove i za bespovratna sredstva EU-a kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), nakon podnošenja zrele projektne dokumentacije", navode iz Delegacije.

Ističu da bi u tom cilju, BiH trebala ubrzati izradu glavnog projekta interkonekcije, te usvojiti zakon o projektu Južnog interkonektora koji bi se povezao na hrvatsku gasnu mrežu preko ogranaka za Novi Travnik i Mostar. Iz toga razloga pozivaju nadležne organe da preduzmu neophodne korake za odobrenje i pokretanje projekta.

Istočna interkonekcija i novo preduzeće

Iz Delegacije EU kažu da iako bi istočna intekonkecija značila dodatnu ulaznu tačku snabdijevanja, onda se povezuje na isti izvor o kojem je Bosna i Hercegovina već ovisna i ne doprionosi diversifikaciji ili povećanju sigurnosti snabdijevanja.

Podsjećaju da je Evropska unija uspješno poduzela mjere za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa i da poziva svoje partnere da učine isto.

"U svakom slučaju, ono što je važno je da je Vijeće ministara uspjelo postići kompromisno rješenje po pitanju gasnih interkonektora i pozivamo da se ovaj produktivan duh nastavi kako bi se omogućila izgradnja daljih infrastrukturnih projekata u korist građana BiH", poručuju iz Delegacije.

Kažu kako Evropska unija nije uvjerena da bi osnivanje nove gasne kompanije bilo opravdano, ni u ekonomskom, a ni u smislu funkcionalnosti.

Podsjećamo da je na Energetskom samitu u Neumu, ambasador SAD-a Michael Murphy kazao da pozivi za formiranje novog operatera za gas samo za projekat južne interkonekcije nemaju smisla niti sa tehničkog, niti sa ekonomskog stanovišta.

"Operator za prenos gasa u Federaciji, BH Gas, garant je energetske sigurnosti za cijelu Federaciju. Umjesto toga, fokus treba da bude na osnaživanuju BH Gasa, kao jedinstvenog preduzeća, da pruža usluge potrošačima, privredi i distributerima u cijelom entitetu", kazao je tada Murphy.

Poslanici iz HDZ-a su junu 2022. godine uložili amandmane na Zakon kojim bi se regulisalo pitanje južne interkonekcije sa Hrvatskom. Ovim amandmanima se umjesto BH Gasa u ugovor uvodi preduzeće koje se tek treba osnovati "Južna plinska interkonekcija" d.o.o. Mostar.