Pozitivni trendovi
35

Najavljen novi tender za izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku

Klix.ba
Ministar Mirko Šarović i turski kolega Bekir Pakdemirli (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar Mirko Šarović i turski kolega Bekir Pakdemirli (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem o nastavku izvoza mesa i malina iz BiH u Tursku.

Ističući da je neophodno da parlamenti što prije ratifikuju novi Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, ministar Šarović zatražio je od turske strane da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh.privrednici ne bi trpili posljedice čekanja.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Mi u ovom momentu imamo spremno 4-5.000 tona iskoštenog mesa i veoma je važno da izvoz nesmetano teče i da u tom smislu nema nikakvih zastoja", apelovao je ministar Šarović.

S tim u vezi, sa turski predstavnici najavili su da će u narednom periodu biti raspisan novi tender za uvoz iz naše zemlje, i da će kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, biti napravljen izuzetak, jer kako je istakao turski ministar 'ova zemlja već duži period ne uvozi meso iz drugih zemalja'".

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Zajednički je konstatovano da je Turska jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te da je saradnja proteklih godina konstantno išla "uzlaznom putanjom". Uprkos prošlogodišnjem padu turske lire i posljedičnom padu izvoza iz BiH, uspio se zadržati obim robne razmjene od 700 miliona dolara. Istaknut je zajednički cilj da, uz obostrane napore dvije zemlje, obim robne razmjene u što skorijem periodu dostigne milijardu dolara godišnje.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Osim ministra poljoprivrede sastanku su prisustvovali i Aylin Cağlayan Özcan, generalna direktorica Generalne direkcije za EU i vanjske odnose, Mümtaz Sinan v.d. generalni direktor Generalne direkcije za hranu i kontrolu, Bosman Uzun generalni direktor Instituta za meso i mlijeko, Özgür Güven zamjenik generalnog direktora Poljoprivredno-kreditnih zadruga, Nihal Lafcioğlu, Generalna direkcija za EU i vanjske odnose – ekspert za EU, te Haldun Koç ambasador Republike Turske u BiH.