{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MS&WOOD u prvom kvartalu uvećao izvoz 40 puta

22.4.2014. u 14:06
42
20
MS&WOOD u prvom kvartalu uvećao izvoz 40 puta
42
Bosanskohercegovačka industrija namještaja MS&WOOD ("Majstori i drvo“ – bivša Žica), u prvom kvartalu ove godine uvećala je vrijednost izvoza za 40 puta u odnosu na isti period lani.


"MS&WOOD je jedan od primjera uspješne privatizacije u Bosni i Hercegovini, u kojoj je jedna neperspektivna industrija sa krajnje neizvjesnim ishodom uslijed promjena ukupnih prilika na domaćem, ali i svjetskim tržištima, zamijenjena industrijskom proizvodnjom namještaja, po kojoj je naša zemlja prepoznata kao jedna od najkonkurentnijih u svijetu. MS&WOOD je nekada proizvodio eksere, a sada proizvodi stolice i zapošljava više ljudi nego na dan privatizacije, sa unaprijed ugovorenim izvozom od 13 miliona KM u 2014. godini. Samo ove godine ćemo povećati proizvodnju namještaja za 10 puta u odnosu na 2013. godinu, čime će se steći uvjeti za zapošljavanje 100 novih radnika. To je školski primjer uspješnog restruktuiranja firme i u tom pravcu moraju ići i neke druge firme bez obzira na poteškoće koje ih čekaju na tom putu", istakao je direktor kompanije MS&WOOD, Muhamed Pilav.

Muhamed Pilav
Muhamed Pilav
U ovoj godini ugovoreni su poslovi za plasman na inozemna tržišta preko 300.000 stolica, stolova i drugog namještaja. Riječ je najvećim dijelom o visokokvalitetnoj i cjenovno najviše rangiranoj stolici sa oznakom "Made in B&H" koja se nalazi u asortimanu najvećih prodajnih lanaca namještaja u svijetu.

U projekat instaliranja tehnologije za preradu drveta i proizvodnju namještaja u Fojnici do sada je uloženo oko pet miliona KM, i to investiranjem u savremenu i ekološki čistu tvornicu. Plaće i doprinosi zaposlenih uredno se isplaćuju i više su za pet do 10 posto u odnosu na prosjek granske industrije.

MS&WOOD zapošljava više od 200 radnika. Namještaj koji se proizvodi u Fojnici izvozi se u 42 zemlje, na sve kontinente svijeta, i nalazi se u prodaji od Japana, preko zemalja EU, do Sjedinjenih Američkih Država. Sljedeća faza u ostvarenju strateških ciljeva unaprijeđenja poslovanja je prelazak iz koncepta "Made in B&H" u koncept "Create in B&H", što podrazumijeva ispunjenje procesa od dizajniranja do izrade gotovih proizvoda, a za što je MS&WOOD već dobio potrebna odobrenje svjetskih kupaca. Jedan od najznačajnijih partnera ove bosanskohercegovačke industrije namještaja je najveći proizvođač i lanac prodavnica namještaja na svijetu, švedska IKEA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: