{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladi krompir postao ljubuški brend prepoznatljiv širom BiH

F
FENA
17.5.2018. u 16:12
22
38
Mladi krompir postao ljubuški brend prepoznatljiv širom BiH
22
Mladi krompir postao ljubuški brend prepoznatljiv širom BiH
Foto: FENA
Manifestacija "Dani mladog krompira – ljubuški rani", koja za cilj ima predstavljanje jedinstvenog visoko kvalitetnog, autohtonog proizvoda, održana je u četvrtak u Ljubuškom.
U sklopu manifestacije predstavljen je novi brend "ljubuški rani", nova ambalaža, promotivni film, nove sorte ranog krompira te su degustirani specijaliteti napravljeni od mladog krompira.

"Dani mladog krompira" održavaju se desetu godini za redom u organizaciji Poljoprivredna zadruga "Plodovi zemlje" Ljubuški, a pokrovitelji su Zapadnohercegovačka županija i Općina Ljubuški.

Tehnička podrška i organizacija događaja podržana je kroz zajednički program Europske unije i njemačke vlade EU ProLocal, kojeg implementira Njemačka razvojna agencija GIZ.

Direktorica GIZ-a za BiH i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf otvorila je ovogodišnju manifestaciju, istaknuvši kako je cilj projekta EU ProLocal pružiti podršku konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u ekonomskom rastu i razvoju.

Naglasila je kako je projekt specifičan po tome što predstavlja kombinaciju financijske i tehničke podrške, odnosno pružanja savjeta svim onim strukturama koje se bave pružanjem usluga za ekonomsko-poslovni razvoj.

"Četiri sektora na koja je usmjerena pažnja GIZ-a su drvo, metal, agro poslovanje i turizam. Danas smo ovdje jer je jedna od aktivnosti u okviru programa da zajedno sa zadrugom pružimo podršku proizvodnji krompira na ovom području", kazala je direktorica GIZ-a.

Pojasnila je kako su u okviru podrške proizvodnje mladog krompira ispitane različite sorte tog povrća kako bi se utvrdile one najbolje i najpogodnija za uzgoj, a pažnja je također posvećena obradi i marketingu u okviru kojeg je izrađen novi logo i dizajn.

"Svakako je bilo važno da imamo brendirano pakiranje koje će ukazati na visoku kvalitetu proizvoda kako bi se na taj način proizvod učini što privlačnijim tržištu", naglasila je.

Načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić pohvalio je projekt, istaknuvši kako je ljubuški rani krompir postao jedan od brendova općine te da je prepoznatljiv na bh. tržištu, ali i šire.

"Naš brend dobiva na značaju, Ljubuški se ima pravo dičiti ovim proizvodom. Očekujem da će ovaj projekt doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrede i ove sredine ", dodao je Barbarić.

Direktor Poljoprivredne zadruge ''Plodovi zemlje'' Dubravko Vukojević je kazao kako je ovogodišnja sezona bolja od prošle te kako ove godine imaju sedam novih sorti mladog krompira.

"Na ljubuškim plantažama proizvode se sedam do osam tisuća tona mladog krompira. Hrvatska i Slovenija trenutno uvoze mladi ljubuški krompir, a za njihov uvoz zainteresirani su i Rusi", ustvrdio je Vukojević.

Po njegovim riječima, optimalna cijena ranog krompira je između 0,80 i 1,20 marke, a sve ispod je neprihvatljivo.

U okviru nastavka projekta ljubuški poljoprivrednici planiraju izgraditi i sabirno-distributivni centar na Bijači, što bi značilo bržu i bolju prodaju proizvedenog povrća, odnosno prodaju bez prekupaca, naglasio je Vukojević.

Osim po kvaliteti mladi krompir iz Ljubuškog razlikovat će se na tržištu od uvoznog krompira i po unikatnoj kartonskoj ambalaži, rekao je Vukojević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: