Autohtoni proizvod
98

Mladi krompir iz Ljubuškog uskoro na tržištu zemalja EU-a i Rusije

FENA
Direktor Poljoprivredne zadruge ''Plodovi zemlje'' Dubravko Vukojević kazao je u izjavi za Fenu kako su osigurani svi uslovi i dozvole za izvoz mladog krompira iz Ljubuškog u zemlje Evropske unije te da su za njihov krompir zainteresirani i kupci iz Rusije.

Šanse za izvoz krompira u zemlje EU-a su jako dobre, a već sljedeće sedmice ljubuški mladi krompir trebao bi se početi izvoziti u Rusiju, kazao je Vukojević uoči održavanja manifestacije ''Dani mladog krumpira – Ljubuški rani'', koja će se održati 17. maja.

"Na ljubuškim plantažama proizvode se sedam do osam hiljada tona mladog krompira, ovisno o godini", ustvrdio je Vukojević, naglasivši pritom kako se u Hrvatsku, koja je trenutno najveći uvoznik mladog ljubuškog krompira, godišnje izveze oko tri hiljade tona.

Uz mnogobrojne projekte, ljubuški poljoprivrednici planiraju izgraditi i sabirno-distributivni centar na Bijači, što bi značilo bržu i bolju prodaju proizvedenog povrća, odnosno prodaju bez prekupaca, naglasio je direktor navedene poljoprivredne zadruge.

Mladi krompir iz Ljubuškog razlikovat će se na tržištu od mase uvoznog krompira, osim po kvaliteti, i po unikatnoj kartonskoj ambalaži, rekao je Vukojević, istaknuvši kako su uz oko 10.000 komada kartonske ambalaže, osigurali i biorazgradive vrećice s logom.

Dodao je kako su im pri samom dizajnu ambalaže puno pomogli Evropska unija i Vlade Njemačke preko programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj EU ProLocal, a kojeg implementira Njemačka razvojna agencija GIZ.

Govoreći o samoj manifestaciji ''Dani mladog krompira – Ljubuški rani'', Vukojević je kazao kako je njezin cilj predstaviti javnosti jedan visoko kvalitetan i autohton proizvod.

Po njegovim riječima, Poljoprivredna zadruga ''Plodovi zemlje'' već desetu godinu zaredom organizira ou manifestaciju koja, po mišljenju učesnika, puno pomaže pri plasmanu mladog krompira na tržište Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Inače, službeni dio programa ''Dana mladog krumpira – Ljubuški rani", započet će u Gradskoj vijećnici u 11 sati, nakon čega će na Gradskom trgu uslijediti otvaranje manifestacije gdje će se moći degustirati specijaliteti napravljeni od mladog krompira.

Među gostima spomenute manifestacije bit će i općinski načelnik Nevenko Barbarić i direktorica GIZ-a za BiH i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf.