Olakšati poslovanje
33

Mlada pravnica iz Mostara razvila sistem koji rješava problem likvidnosti naše ekonomije

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Privreda treba pomoći sama sebi, a mi joj nudimo alat za to, moto je mlade mostarske pravnice Dragane Parmać koja je razvila sistem za rješenje ozbiljnog problema likvidnosti u našoj, ali ne i samo u našoj, ekonomiji.

"Nismo mogli gledati privredu kako se pati, željeli smo stvoriti sistem koji će joj pomoći. Naša privreda nije likvidna, nisu likvidne niti mnoge druge. Dani naplate potraživanja traju jako dugo, često ne zato što ste zločasti, već zbog toga jer vama neko nije platio. Želimo motivirati privredu da pomogne sama sebi, da koristi sistem kako pojedincu odgovara", kaže nam na početku Dragana Parmać, zahvaljujući se svojim partnerima i saradnicima.

Dragana je prije godinu i po došla na ideju stvaranja sistema koji bi "prebijao dugove", odnosno radio višestruke kompezacije, kao što je to nekad u bivšoj državi radila Služba društvenog knjigovodstva, čuveni SDK.

"SDK je nekad bila knjigovodstvo svih onih OUR-a i SOUR-a i ona da sebi olakša život je 'pješke' tražila ko je kome dužan. Ako sam ja dužna tebi, ti Anti, Ante Mati, a Mete meni, što bi mi jedni drugima plaćali, ako se to može staviti u jedan niz i poravnati. Kad to stavimo na papir to postaje izjava o kompanzaciji, zakon je isti kao i tada. Mi smo samo cijeli sistem osavremenili i stavili ga u jedan novi kontekst", objasnila nam je Parmać.

U pripremi aplikacija

Sistem može "prebijati" najmanje tri subjekta, a nije ograničena gornja granica, sve je dobrovljno i ne plaća se nikakva provizija dok se ne napravi neko poravnanje.

"Uskoro ćemo na našoj stranici pustiti aplikaciju u rad, gdje će se poslovni subjekti moći prijaviti, unijeti svoja potraživanja i obaveze. Treba vremena za aplikaciju, a ona je sama vrlo kompleksna i produkt je rada cijelog tima sjajnih programera i eksperata za računovodstvo. Sistem je za sada baziran na Federaciji BiH, a predviđeno je širenje na okruženje", kaže ona.

Njen startup Rollsoft osnovan je prošlog ljeta, a trenutno je u fazi navikavanja privrednih subjekata na ovu mogućnost, alat koji im se stavlja na raspolaganje.

"Neobično smo uređeni, nismo d.d. ili d.o.o. već smo komanditno društvo jer želimo biti na usluzi privredi. Uvijek možemo primiti članove, nismo zatvoreni kao što su drugi tipovi društva", priča nam ova prava vizionarka, napominjujući da je za sistem koji nastaje najvažnije da bude prihvaćen, da dobije što je moguće višše korisnika, jer će time i obuhvat mogućih kompenzacija biti veći.

Parmać kaže kako nisu naši preci bili mahniti i nisu sve stvari bile loše u bivšoj državi. Sad još kad postoji puna snaga računara, servera, oblaka, taj sistem može zaživjeti u nekom svom novom i jačem znaku.

Cilj je osloboditi unutrašnji dug težak 10 milijardi eura

"U srži sistema je heuristički algoritam razvijan u instranstvu posebno za ovu namjenu. To je algoritam koji se ne može teoretski testirati, već samo na 'živim' podacima", pojasnila nam je Dragana.

Potpuna primjena ovog sistema oslobodila bi privatni unutrašnji dug koji se procijenjuje na deset milijardi eura.

"To je ogroman potencijal i još veći problem, posebno kad usporedite koliki je budžet entiteta ili države. U idealnom sistemu bi i budžeti, javne firme, općine, kantoni bili 'nakačeni' na ovaj sistem. Opet i tada ne bi bilo sve potpuno jer mnogi posluju sa inostranstvom. Bilo kako sigurni smo da možemo pomoći privredi da prodiše", kaže nam Dragana Parmać.

Dragana Parmać je Mostarka, odrasla na relaciji Mostar – Metković, a zagrebački student prava. Kasnije se vratila u svoj grad, nekoliko godina radila na poslu likvidacije jedne banke, radila i u advokatskoj i notarskoj kancelariji te potom pokrenula sveobuhvatan projekat koji bi mogao značajno pomoći revitalizaciji naše ekonomije.

"Ja sam jedno tvrdoglalo stvorenje koje je izabralo misliti svojom glavom i napraviti nešto da ostane iza mene", kazala nam je na kraju.