|

Ministri BiH i Mađarske dali zeleno svjetlo za avioliniju Sarajevo - Budimpešta

Ministri BiH i Mađarske dali zeleno svjetlo za avioliniju Sarajevo - Budimpešta
43
Piše: I. P.
2.3.2017. u 17:08
80
komentara
43

dijeljenja
1/4 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
2/4 Ismir Jusko (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
3/4 Péter Szijjártó (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
4/4 Adil Osmanović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas potpisan memorandum o razumijevanju između Bosne i Hercegovine i Mađarske kojim će biti omogućeno uspostavljanje aviolinije Sarajevo - Budimpešta.
Također, potpisan je i sporazum o saradnji na obrazovnom i kulturnom sektoru koji podrazumijeva svojevrsnu razmjenu studenata koja će biti na snazi tri godine.

Ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko kazao je da saobraćaj danas predstavlja osnovni faktor društva.

"Nivo njegovog razvoja mjeri se razvojem saobraćaja i transporta. Danas smo razgovarali i o koridoru 5c i složili smo se da je ova cesta od ključnog značaja za BiH, Hrvatsku i Mađarsku", rekao je Jusko.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović iskazao je zadovoljstvo potpisivanjem programa saradnje u oblasti obrazovanja i kulture koji će u narodenom periodu biti intenziviran.

"Riječ je o 50 stipendija za studente iz BiH. Naši studenti će u Mađarskoj koristiti besplatne studije, smještaj, zdravstveno osiguranje i drugo. Mađarski studenti će moći nastaviti svoje studije u nekom univerzitetu u BiH", rekao je Osmanović između ostalog.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjárto rekao je da Mađarska pomaže BiH na putu ka EU i da će to nastaviti direktnim savjetovanjem kroz mađarska iskustva.

"Dali smo ovlaštenja državnim sekretarima da počnu sa razgovorima između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske vezano za uspostavu željezničke linije koja će povezivati Sarajevo preko Osijeka do Budimpešte", rekao je mađarski ministar dodajući stav i o mađarskom interesu vezanog za stabilnost BiH.

"Vi ste vrlo blizu Mađarske i stoga nam je bitno da ovdje u vašoj državi vlada mir. Ono što znamo jeste da će vam EU integracije pomoću u održavanju stabilnosti", zaključio je mađarski ministar.

Podsjećamo, Wizz Air, najveća low-cost aviokompaija u regionu Centralne i Istočne Evrope, najavila je prošle godine uvođenje nove linije kojom će povezati Sarajevo sa mađarskom prijestolnicom Budimpeštom.
Prijavi grešku


Komentari (80)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...