Privreda
27

Ministar Reuf Bajrović posjetio Elektroprivredu BiH: Spremne investicije od dvije milijarde KM

Piše: E. F.
Sa današnje press konferencije (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Press konferencija nakon sastanka (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar energetike i rudarstva Reuf Bajrović održao je danas radni sastanak sa Elvedinom Grabovicom, direktorom JP Elektroprivrede BiH te Nadzornim odborom ove kompanije.

Grabovica je novog resornog ministra upoznao sa problematikom poslovanja JP Elektroprivreda BiH, kao i sa rezultatima poslovanja u posljednje četiri godine sa akcentom na prethodnu godinu. Ministar je također upoznat sa razvojnim planovima za budućnost ove kompanije.

"Konstatovali smo da je da je Elektroprivreda BiH naša najjača i najbolja kompanija te da je u prethodne četiri godine ostvarivala pozitivan rezultat i ispunjavala elektro - energentski bilans. Ova kompanija je do sada investirala 600 miliona KM u proizvodni i distributivni sektor te pripremila dvije milijarde investicija u kapitalne projekte, najprije u Blok 7, Poveležje i HE Vranduk. Također se pripremamo i za liberalizaciju tržišta", istakao je Grabovica.

Enver Agić, predsjednik NO Elektroprivrede BiH dodao je kako je ministar upoznat i sa problematikom u rudnicima, sa svim onim što opterećuje poslovanje Elektroprivrede i rudnika te sa prijedlozima za poboljšanje poslovanja u elektro-energetskom sektoru.

"U narednom periodu očekujemo da se posveti pažnja rudnicima jer su evidentni problemi tako da zaista sa jednim ozbiljnim pristupom očekuju se bolji rezultati u tom segmentu. Brzo očekujemo početak investicionog ciklusa", istakao je Agić.

Kada je u pitanju poskupljenje električne energije do kojega bi uskoro trebalo doći, ministar Bajrović je kazao da je važno da se pronađe modus sufinansiranja električne energije za socijalne kategorije.

S druge strane, Grabovica je istakao da pomenuto poskupljenje nije zatražila Elektroprivreda BiH,

"Električna energija poskupila je svega 4 posto u četiri godine ali mi nemamo dodirnih tačaka sa ovakvom odlukom. Mi mislimo da ne treba da se donese ali ipak moramo znati da je EP BiH pored svih nameta 30 miliona KM nema pokriveno iz ove tarife. Također, trebamo napomenuti da je električna energija u BiH najjeftinija u cijeloj Evropi", kazao je Grabovica.