Potreban regulacioni plan
56

Manjak smještajnih kapaciteta u Bihaću, Nacionalni park Una ruši rekorde

E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Turistička sezona u Krajini privodi se kraju. Još poneki turisti uživaju u bihaćkoj jeseni, ali sve nadležne raduje činjenica da je ove godine po prvi put nakon koronavirusa zabilježena uspješna godina.

Krajina obiluje brojnim turističkim biserima, a sigurno, onaj najbitniji za sve je Nacionalni park Una, projekt koji prema riječima gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića, mora biti generator razvoja turizma.

"Ove godine po prvi put nakon koronavirusa bilježimo dobre brojke posjetilaca. Smještajni kapaciteti su već sada premali da bismo zadovoljili sve potrebe. Tokom cijele godine smo popunjeni u pogledu hotelskog smještaja, a apartmani i kuće tokom sezone su zauzete”, kazao je Sedić.

Dodao je da su rebalansom budžeta tražili dodatna sredstva za završetak puta do Štrbačkog buka, a ističe i da je za dodatni razvoj turizma bitna izrada regulacionog plana u okviru razvojnih zona Nacionalnog parka.

"Da bismo mogli graditi hotele, moramo imati regulacioni plan da znamo gdje i šta možemo graditi. Investitore imamo, ali nemamo plan. Imamo i dvilje gradnje gdje ljudi žele graditi, mi im ne damo, pa onda traže rupu u zakonu kako bi nešto napravili”, dodaje Sedić.

Ističe da bi regulacionim planom bila riješena ilegalna gradnja te da bi se uredio i sektor hotelijerstva i povećao broj smještajnih kapaciteta.

Samo ove turističke sezone u nacionalnom parku Una prodano je 140.000 ulaznica, a veliki broj turista koji posjeti Bihać ne posjeti i Nacionalni park Una i Štrbački buk.

Među kapitalnim projektima Bihaća je i obnova putne infrastrukture kako bi se olakšao pristup do bihaćkih turističkih bisera.