{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Livanjski aerodrom od 15. septembra očekuje dolazak većeg broja aviona i putnika

F
21.7.2018. u 13:27
63
63
Livanjski aerodrom od 15. septembra očekuje dolazak većeg broja aviona i putnika
63
Livanjski aerodrom od 15. septembra očekuje dolazak većeg broja aviona i putnika
Na uzletno sletnoj stazi aerodroma "Stipo Krišto" u Livnu, rješenjem Ministarstva sigurnosti BiH, do 15. septembra, otvoren je privremeni granični prijelaz čime je omogućen dolazak aviona s putnicima iz drugih zemalja, potvrdio je za Fenu predsjednik Aerokluba Livno Edvard Krišto.
Ovaj aerodrom ima status sportskog aerodroma za avione do 5.700 kg težine i registriran je u BHDCA pod oznakom LQLV. Trenutno raspolaže s travnatom pistom dužine 800 metara, asfaltnom stajankom te dva hangara s pripadajućim aneksima, a u uporabi su i dva motorna aviona (Huskz A1 i Morane 893A) kojim se vuku jedrilice, obavlja panoramsko letenje članova kluba, kao i trening letova.

Po Krištinim riječima, svake je godine u ljetom razdoblju na aerodromu moguće obaviti carinski i policijski pregled kod međunarodnih letova.

"Svaki planirani međunarodni let, Aeroklub Livno dužan je pismenim putem najaviti tijelima kontrole 24 sata unaprijed, a svi koji planiraju međunarodne letove prema našem sletilištu moraju najaviti prelet e-mailom u predviđenom roku, kako bi se na vrijeme osigurao prihvat zrakoplova i prijem putnika po slijetanju na aerodrom", kazao je Krišto.

Ustvrdio je kako je prošle godine bilo registrirano pedesetak slijetanja spomenutih aviona i jedrilica te da se i ove godine očekuje veći broj aviona i putnika.

Promet bilo kakvih roba osim osobne prtljage putnika nije dozvoljen, a provjeru putnika i robe obavljaju djelatnici Granične policije BiH i UIO BiH Kamensko.

Prošli su mjesec na aerodromu "Stipe Krišto" deveti put zaredom boravili modelari iz Slovenije, a trenutno se na aerodromu nalazi nekoliko jedrilica uglavnom državljana Austrije, Njemačke i Slovenije koji ovo razdoblje koriste za panoramske letove.

Izgradnja samog aerodroma u Livnu započela je prije osam godina kroz dva projekta A3 – Net. Ostali su još završni radovi, a Ministarstvo privrede kantona 10 učestvovalo je u finansiranju radova kroz oba projekta s po 15 posto, s tim da je u njega dosad uloženo oko milion eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: