Grčki Lumiwings
49

Kriza s novim avioprijevoznikom u Tuzli, na pomolu smanjenje broja operacija

A. K.
Lumiwingsovi piloti (Foto: A. K./Klix.ba)
Lumiwingsovi piloti (Foto: A. K./Klix.ba)
Grčka aviokompanija Lumiwings, koja je koncem prošle godine uspostavila obavljanje letova s Međunarodnog aerodroma u Tuzli, nalazi se u poslovnoj krizi. Prodaja karata ide sve lošije, a na pomolu je reduciranje broja operacija.
Prilično mlada aviokompanija Lumiwings u decembru prošle godine uspostavila je poslovanje na Međunarodnom aerodromu u Tuzli, gdje je bazirala jedan avion.

To im je omogućeno dobijanjem subvencije Vlade Tuzlanskog kantona u iznosu od dva i po miliona konvertibilnih maraka, a u startu su pokrenuli obavljanje letova ka Stockholmu, Halmstadu, Maastrichu, Saarbruckenu i Esbjergu.

Operacije su se ka svim destinacijama obavljale dva puta sedmično, a u međuvremenu su dobili i odobrenje za uspostavu letova za Istanbul. Prvi problem je nastao zbog loše popunjenosti aviona ka glavnom turskom gradu, zbog čega je izvršena suspenzija prodaje karata, a ova linija postala je u potpunosti upitna jer joj prijeti totalno ukidanje.

No, s druge strane problemi postoje i za ostalih pet linija ka evropskim destinacijama. Naime, popunjenost aviona nije na očekivanom nivou, zbog čega će, prema informacijama kojima Klix.ba raspolaže, izvjesno doći do reduciranja svih linja te bi Lumiwings umjesto po dvije trebao obavljati po jednu operaciju sedmično ka Stockholmu, Halmstadu, Maastrichu, Saarbruckenu i Esbjergu.

Ove godine, po prvi put Turistička zajednica Tuzlanskog kantona je objavila javni poziv za aviokompanije koje žele razvijati postojeće ili uvesti nove linije sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, a kako saznajemo, Lumiwings je trenutno jedina aviokompanija koja se prijavila. Iznos subvencije će biti utvrđen naknadno.

Lumiwings je prilično mlada aviokompanija, osnovana 2015. godine u Atini, dok letove obavlja iz Italije, gdje ima pet cjelogodišnjih linija na domaćim letovima unutar te države.

Kada je riječ o inozemnim linijama Lumiwings ima tek jednu i to sezonsku prema Mostaru. U svojoj floti imaju dva aviona, od kojih je jedan star 13 godina uz kapacitet od 118 sjedišta, dok je drugi dvadesetipogodišnjak sa 149 sjedišta i on je baziran u Tuzli.