Perspektiva
42

Konferencija u Sjevernoj Makedoniji: Pristupanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU bit će težak proces

B. R.
Majlinda Bregu, generalna sekretarka RCC-a
Majlinda Bregu, generalna sekretarka RCC-a
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu učestvovala je na sastanku čelnika sa Zapadnog Balkana održanom danas u Skoplju pod nazivom "Zapadni Balkan i Evropska unija".

Domaćin sastanka posvećenog planu rasta za Zapadni Balkan (Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo) bio je premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, saopćili su iz RCC-a.

"Buduća perspektiva Zapadnog Balkana je pristupanje jedinstvenom tržištu EU, a najsigurnije sredstvo da nas dovede do tog cilja je istinsko i u potpunosti funkcionalno zajedničko regionalno tržište neometano regionalnim sporovima. To će biti težak proces za obje strane, i Uniju i Zapadni Balkan, a ako želimo da proces bude uspješan za region, jasno je da ove godine trebamo iznijeti dva paralelna procesa koji će se međusobno poticati", ukazala je.

Kao prvi proces istakla je plan za pristupanje regiona jedinstvenom tržištu EU dok se drugi odnosi na započinjanje druge faze akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

Glavna tema ovog sastanka na visokom nivou, na kojem su se okupili predsjednici vlada država Zapadnog Balkana i predstavnici partnerskih organizacija, bio je akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, čiji je koordinator RCC.

Poručeno je da akcioni plan za zajedničko regionalno tržište predstavlja odskočnu dasku regiona ka uključivanju u jedinstveno tržište EU i pridruživanje EU te alat kojim se osigurava ekonomski razvoj regiona što ga čini ključnim dijelom plana rasta za Zapadni Balkan.

Nova faza za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na kojoj je RCC već počeo raditi, podrazumijeva četiri slobode jedinstvenog tržišta EU i bit će, kako je obrazloženo, propraćena jasnim strateškim ciljevima usmjerenim najviše na jačanje ljudskog kapitala u oblastima kao što su obrazovanje, inovacije, digitalizacija, mobilnost, migracije, odlazak kvalifikovane radne snage, ekonomsko osnaživanje žena i zelena agenda.

"Druga faza zajedničkog regionalnog tržišta bit će složenija jer se ekonomska struktura regiona mijenjala tokom i nakon pandemije. Vještine u regionu je potrebno modernizovati, povećati i osvježiti. Novi akcioni plan za zajedničko regionalno tržište koji trenutno pripremamo bit će raznovrsniji, a bit će spreman za odobrenje lidera sa Zapadnog Balkana na narednom samitu Berlinskog procesa", zaključila je Bregu.

Osim Vijeća za regionalnu saradnju, sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih partnerskih organizacija poput Evropske komisije, Sjedinjenih Američkih Država, CEFTA-e, Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB), Svjetske banke (WB), USAID-a, Fondacije otvoreno društvo i Atlantskog vijeća, saopćili su iz RCC-a.