Privreda
163

Konačno otvoren novi aerodrom u Kataru od 15,5 milijardi dolara

Klix.ba
(Foto: AFP)
Petnaest i po milijardi dolara vrijedan međunarodni aerodrom u Dohi danas je svečano otvoren.

Otvaranje aerodroma Hamad International (HIA), nazvanog po donedavnom katarskom emiru, više je puta bivalo prolongirano, a danas su na njemu konačno dočekani prvi putnici. Oni su doletjeli iz Dubaija avionom kompanije Fly Dubai na letu FZ015. Letjelica je pistu u Dohi dotakla sa 45 minuta zakašnjenja.

Pola sata prije toga upriličen je ceremonijalni let VIP osoba avionom Qatar Airwaysa, a oni su dočekani vodenim topovima.

Novi aerodrom u glavnom gradu Katara bi trebao postati novi centar avionskog saobraćaja u ovom dijelu svijeta. Godišnje bi Hamad International Airport trebao imati 30 miliona putnika, a u sljedećoj fazi taj broj bi trebao biti povećan na 50 miliona.

Na ceremoniji otvaranja je rečeno da su se graditelji ovog aerodroma suočili sa "svim mogućim izazovima". Iako nije bilo govora zbog čega je otvaranje toliko puta bilo pomjerano, katarski mediji podsjećaju da je prvobitni završetak radova planiran za 2009. godinu, a potom su uslijedila pomjeranja sa 12. decembra 2012. na 1. april 2013. godine, da bi tada termin bio prolongiran samo sat prije predviđenog slijetanja prvog zvaničnog aviona.

Aerodrom HIA ima 138 šaltera za check-in, 50 šaltera pasoške kontrole, 41 gate, te 80 prodavnica i 30 kafića i restorana, od kojih većina još nije otvorena.

Dodajmo i to da je 60 posto od 2.200 hekatara na kojem se prostire ovaj aerodrom izgrađeno nasipanjem zemlje u more. Uz glavni terminal, unutar kojega se nalaze i hotelski kapaciteti za transferne putnike, izgrađen je i kraljevski terminalnski kompleks za VIP letove.