{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KKR preuzima Telemach/SBB grupu

15.10.2013. u 17:23
7
8
KKR preuzima Telemach/SBB grupu
7
KKR preuzima Telemach/SBB grupu
Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P., zajedno sa svojim povezanim preduzećima, (KKR) danas je objavio potpisivanje konačnog ugovora o kupovini Telemach/SBB grupe od fonda Mid Evrope Partners.
Sadašnji menadžment, na čelu s osnivačem Draganom Šolakom će i dalje upravljati kompanijom i zadržati značajan udio u Telemach/SBB grupi. Finansijski detalji transakcije neće biti objavljeni.

Telemach/SBB grupa je vodeći Pay-TV (kablovski, DTH) i širokopojasni operator u jugoistočnoj Evropi, s populacijom od preko 20 miliona stanovnika u regionu. Telemach/SBB grupa posluje u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji i ima oko 1,7 miliona korisnika kablovske i satelitske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije.

Henrik Kraft, partner u KKR-u i vođa KKR tima za telekomunikacije i tehnologiju u Evropi, je rekao: “Izuzetno nam je drago što postajemo partneri s Draganom Šolakom i njegovim timom. Izgradili su jaku i sofisticiranu platformu za TV i telekomunikacije i vrlo nam je drago što ćemo podržavati kompaniju u njenom daljnjem razvoju.”

Dragan Šolak, osnivač i predsjednik izvršnog odbora SBB-Telemach grupe, izjavio je da se raduje partnerstvu s KKR-om. "Njihova stručnost i iskustvo u sektoru, kao i globalni resursi i mreža, bit će velika prednost za našu kompaniju u sljedećoj fazi razvoja”, rekao je Šolak.

Johanes Hut, partner u KKR-u i šef evropskih operacija kaže da je KKR ostvario uspješan niz investicija u oblasti telekomunikacija i medija.

"Uvjeren sam da će investiranje u Telemach/ SBB grupu biti podjednako uspješno”, dodao je Hut.

Komentirajući ugovore, suosnivač i jedan od izvršnih direktora KKR-a, Henri Kravis je rekao: “Ovo je naša prva direktna investicija u jugoistočnoj Evropi. Ona se nadovezuje na investicije u više od 40 evropskih kompanija u 12 zemalja i pokazatelj je našeg povjerenja u perspektivu Telemach/SBB grupe, pod rukovodstvom Dragana i njegovog talentiranog tima, kao i u sam region.”

U toku su trenutno uobičajena odobrenja transakcije i njen završetak se očekuje krajem 2013. godine.
O KKR-u

Osnovan 1976. i predvođen Henrijem Kravisom i Džordžom Robertsom, KKR je vodeći globalni investicijski fond, koji je na dan 30. lipnja 2013. upravljao s 83,5 milijardi dolara u imovini.

S uredima širom svijeta, KKR upravlja ogromnom imovinom putem različitih investicionih fondova. KKR nastoji stvoriti vrijednost time što donosi operativnu stručnost svojim portfolio kompanijama, kao i putem aktivnog praćenja i kontrole svojih investicija. KKR dopunjuje svoju investicijsku stručnost i jača interakciju s investitorima fonda kroz odnose s klijentima i platformom za velika tržišta. KKR & Co L.P. akcije se nalaze na njujorkškoj burzi. KKR uključuje i ogranke, investicijske fondove kao i sva druga povezana investiocijska poduzeća.

Kompanija Telemach je najveći operator digitalne i analogne kabelske televizije, kao i jedan od vodećih pružatelja usluge širokopojasnog interneta u BiH, a od kraja 2011. i operator fiksne telefonije. Telemach BiH je nastao integriranjem kablovskih distributera širom BiH, tokom 2010., 2011. i 2012. godine, a danas zapošljava oko 210 ljudi. U saradnji s kompanijama SBB Srbija, Telemach Slovenija, globalnom OTT platformom Net TV i još oko 15 manjih kompanija, s kojima ima iste većinske vlasnike i predsjednika uprave, čini jedinstven telekomunikacijski sistem na teritoriji nekadašnje države, saopćeno je iz ove kompanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: