Potražnja naglo pala
0

Kineska ekonomija pod pritiskom zbog usporavanja fabričkih aktivnosti u augustu

M. P.
Industrija nastavila padati zbog pogoršanja u lancu opskrbe/Foto: Shutterstock
Industrija nastavila padati zbog pogoršanja u lancu opskrbe/Foto: Shutterstock
Kineska preduzeća i šira ekonomija bili su pod većim pritiskom u augustu jer se fabrička aktivnost sporije širila, dok je sektor usluga padao u kontrakciju, povećavajući vjerovatnoću više kratkoročne podrške politici za poticanje rasta.

Druga najveća svjetska ekonomija ostvarila je impresivan oporavak od pada koronavirusa, ali je zamah u posljednje vrijeme oslabio zbog novih slučajeva zaraženih od COVID-19, visokih cijena sirovina, usporavanja izvoza, oštrih mjera za ukroćivanje visokih cijena nekretnina i kampanje za smanjenje emisije ugljika.

Zvanični indeks menadžera nabavki u proizvodnji (PMI) pao je na 50,1 u augustu sa 50,4 u julu, pokazali su podaci Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS), držeći se malo iznad oznake od 50 bodova koja razdvaja rast od kontrakcije.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su da će pasti na 50,2.

"Lošiji nego što se očekivalo u augustu PMI-i daju uvjerenje našem stavu da bi usporavanje rasta u drugoj polovini godine moglo biti prilično značajno. Očekujemo da će Peking zadržati svoju kombinaciju politike ciljanog pooštravanja za nekoliko sektora, posebno sektora nekretnina i industrije sa visokim zagađenjem, upotpunjene univerzalnim popuštanjem za ostatak ekonomije", smatraju ekonomisti iz Nomure.

Ovi ekonomisti nisu usamljeni u svojim stavovima jer mnogi drugi analitičari također očekuju da će centralna banka dodatno smanjiti iznos gotovine koju banke moraju držati kao rezerve kasnije ove godine kako bi podigle rast, povrh prošlomjesečnog smanjenja koje je oslobodilo oko trilion juana (6,47 triliona dolara) dugoročne likvidnosti u privredi.

Proizvodni PMI pokazao je da je potražnja naglo pala, pri čemu su se smanjile nove narudžbe, a mjerač za nove izvozne narudžbe pao je na 46,7, najniže u više od godinu dana. Fabrike su također otpuštale radnike, istim tempom kao u julu.

Dodajući znakove sve većeg ekonomskog usporavanja, ograničenja vezana za COVID-19 dovela su djelatnost uslužnog sektora do oštrog smanjenja, prvi put od vrhunca pandemije u februaru prošle godine.

Zvanični PMI za neproizvodnju u augustu je bio 47,5, što je znatno manje od julskih 53,3, pokazali su podaci NBS.

"Najnovija istraživanja ukazuju na to da se kineska ekonomija smanjila u augustu jer su poremećaji zbog virusa imali veliki utjecaj na uslužne djelatnosti. Industrija je također nastavila propadati jer su se uska grla u lancu opskrbe pogoršala, a potražnja omekšala", rekao je Julian Evans-Pritchard, viši kineski ekonomist Kapitalna ekonomija, u bilješci.

Iako bi se većina slabosti trebala preokrenuti ublažavanjem ograničenja vezanih za COVID-19, Evans-Pritchard kaže da će strogi uvjeti kreditiranja i slabljenje inozemne potražnje nastaviti utjecati na kinesku ekonomiju.

"Ova epidemija u više provincija i lokacija bila je prilično veliki šok za uslužnu industriju koja se još uvijek oporavlja", rekao je Zhao Qinghe iz NBS -a.

Ugostiteljska, transportna, smještajna i industrija zabave bile su najviše pogođene, rekao je Zhao. Građevinske aktivnosti ubrzale su se najbržim tempom od marta.

Postoje znakovi da je Kina treći dan zaredom u velikoj mjeri obuzdala najnovije epidemije koronavirusa, a 30. augusta nije zabilježen nijedan slučaj lokalno prenesenih slučajeva.

No, to je potaknulo vlasti u cijeloj zemlji da uvedu mjere, uključujući masovna testiranja za milione ljudi, kao i ograničenja putovanja različitog stepena i zatvaranje luka.

Terminal Meishan u kineskoj luci Ningbo nastavio je s radom krajem augusta nakon što je dvije sedmice zatvoren zbog slučaja COVID-19. Zatvaranje je uzrokovalo zastoje u lukama diljem obalnih regija zemlje i dodatno zaoštrilo globalne lance snabdijevanja usred oživljavanja potrošnje potrošača i nedostatka kontejnerskih brodova.

Više cijene sirovina, posebno metala i poluprovodnika, također su pritisle profit. Zarada u kineskim industrijskim kompanijama u julu se usporila peti mjesec zaredom.

Zvanični kompozitni PMI u augustu, koji uključuje i proizvodne i uslužne djelatnosti, pao je na 48,9 sa julskih 52,4.