Usporen ekonomski rast
21

Kineska revolucija koštala je investitore 3 triliona dolara, ali ne odustaju od ulaganja

M. P.
Juan je ove godine bio bolji od ostalih glavnih valuta/Ilustracija: Shutterstock
Juan je ove godine bio bolji od ostalih glavnih valuta/Ilustracija: Shutterstock
Velika globalna investiciona preduzeća ostaju uz Kinu uprkos opsežnom suzbijanju poslovanja vladajuće Komunističke partije koja je izbrisala 3 triliona dolara tržišne vrijednosti najvećih kompanija u zemlji.

Čak i dok vlasti ruše status quo za tehnologiju, obrazovanje i druga privatna preduzeća, upoređujući ih s Kulturnom revolucijom Mao Cedunga, neka od najvećih imena u upravljanju imovinom kažu da je još uvijek dobro vrijeme za ulaganje.

Mnoga od najvećih imena na Wall Streetu, uključujući Fidelity, najveći svjetski menadžer imovine BlackRock (BLK) i Goldman Sachs (GS), i dalje savjetuju klijente da nastave kupovati, iako oprezno.

“Intenzitet mjera će varirati. Kineske vlasti će vjerovatno uravnotežiti svoju regulativnu agendu sa željom za ekonomskom stabilnošću, a intenzitet regulatornih mjera može se smanjiti usred sporijeg rasta i nestabilnosti tržišta”, kažu stratezi kompanije BlackRock u bilješci o istraživanju od augusta.

Suzbijanje posljednjih godinu dana potreslo je mnoga preduzeća do srži, a moglo bi djelovati i kao kočnica ekonomskog rasta.

Sektor usluga se u augustu prvi put nakon 18 mjeseci smanjio. Finansijska tehnološka kompanija Ant Group navodno vrijedi upola manje nego što je planirana javna ponuda odložena u novembru prošle godine i bila prisiljena da prepravi svoje poslovanje. Dionice u kompaniji Didi koje se bave vožnjom nisu uspjele da se približe svojoj IPO cijeni nakon što je Peking počeo ispitivanje kompanije ranije ovog ljeta. Opsežna pravila koja su objavljena u julu u osnovi su zatvorila kineski sektor profitabilnog podučavanja u iznosu od 120 milijardi dolara.

MSCI kineski indeks, koji prati velike i srednje kapitalizirane kineske kompanije, pao je ove godine više od 13 posto. Nasuprot tome, svjetski indeks MSCI porastao je više od 16 posto.

Neki veliki zagovornici kineskih ulaganja, uključujući osnivača SoftBanka (SFTBF) Masayoshi Sona, upozorili su da će morati pričekati propise prije nego što se odluče ponovo kupovati agresivnije. Drugi, uključujući Bank of America (BAC), preporučili su potpuno odbacivanje kineskih tehnoloških dionica radi mogućnosti u Australiji, Japanu, Indiji i drugim dijelovima Azije.

Peking je najavio da će se sve teži pristup nastaviti barem sljedećih pet godina. Predsjednik Xi Jinping rekao je vladinim zvaničnicima da su potrebne antimonopolske i druge mjere za postizanje zajedničkog prosperiteta. Državni mediji ove su sedmice naširoko proširili članak koji se prvi put pojavio na društvenim mrežama, a koji je nazvao Xijevo sveobuhvatno suzbijanje ekonomije, finansija, kulture i politike dubokom revolucijom za okončanje kapitalističkog raja na kineskim tržištima.

"Stranim ulagačima koji odluče ulagati u Kinu izuzetno je teško prepoznati ove rizike. Xijeva Kina nije Kina koju investitori poznaju", napisao je milijarder ulagač George Soros ove sedmice u Financial Timesu.

Soros je napisao da je Xijeva verzija Komunističke partije djelovala kao ažurirana verzija one koju je predvodio Mao.

"Nijedan investitor nema iskustva s tom Kinom jer u Maovo vrijeme nije bilo berzi", kazao je.

Stratezi u investicionoj banci pisali su prošle sedmice da 'neizvjesno okruženje trgovanja' vjerovatno neće naštetiti slučaju previše kupovine kineskih dionica, barem ne u kontinentalnom dijelu zemlje.

"Neselektivna rasprodaja stvorila je određena povoljna ulaganja za one koji razmišljaju na duže staze. Uprkos zaostalim politikama u nekim sektorima, Kina je i dalje na putu za pristojan rast BDP -a u narednoj deceniji", kaže Victoria Mio, direktorica azijskih dionica u Fidelity International.

Juan je ove godine bio bolji od ostalih glavnih valuta, što je 1 posto više u odnosu na američki dolar. Kineske državne obveznice su također imale veće performanse, vraćajući 3,5 posto u odnosu na gubitak od 1,1 posto na globalnom indeksu državnih obveznica JP Morgan, referentnoj vrijednosti koju prate ulagači u obveznice.

Mediji, potrošačke usluge, obrazovanje, maloprodaja, transport i biotehnologija mogli bi biti u opasnosti od dalje regulatorne reakcije s obzirom na fokus Pekinga na rješavanju društvenih ili kulturnih pitanja koja izazivaju te industrije.