Raste rizik
0

Kina će se možda morati nositi sa stagflacijom do kraja ove i tokom 2022. godine

M. P.
Vlada razmišlja o poduzimanju nekih agresivnih koraka/Ilustracija: Shutterstock
Vlada razmišlja o poduzimanju nekih agresivnih koraka/Ilustracija: Shutterstock
Kineski centralni zvaničnik upozorio je da bi stagflacija sljedeće godine mogla opteretiti ekonomiju ove zemlje, koja je već u teškom stanju.

To je najnoviji znak da vlada možda razmišlja o poduzimanju nekih agresivnih koraka za rješavanje problema usporavanja rasta, uključujući prvo smanjenje kamatnih stopa od početka 2020. godine.

Liu Shijin, član odbora za monetarnu politiku Narodne banke Kine, rekao je da će druga najveća svjetska ekonomija možda morati da se nosi s "kvazistagflacijom" do kraja ove godine i u 2022., ako se nastave problemi u vezi s potražnjom, a cijena robe koja napušta kineske tvornice ostane visoka.

"Moramo obratiti pažnju na to, jer ako se dogodi, to neće utjecati samo na četvrti kvartal, već i na sljedeću godinu", rekao je Liu.

Stagflacija, situacija kada je inflacija visoka, ali ekonomski rast usporava, može biti problematična, jer politike koje imaju za cilj obuzdavanje inflacije, kao što su više kamatne stope, rizikuju da još više potisnu rast. U međuvremenu, politike koje su imale za cilj podsticanje rasta, u riziku su da će cijene nastaviti rasti.

Čak i uz njegovo upozorenje, Liu i dalje očekuje da će ekonomija dostići cilj kineskog rasta od više od 6 posto za ovu godinu.

Rizici za kinesku ekonomiju su se gomilali posljednjih mjeseci. Zajedno s rastućom inflacijom cijena proizvođača u svjetskim tvornicama, zemlja se također bori s teškom energetskom krizom i velikim usporavanjem u prometu nekretnina.

Kineski premijer Li Keqiang nedavno je priznao te zabrinutosti, rekavši na seminaru u Pekingu prošle sedmice da se privreda suočava s "novim pritiscima pada". On je naveo nedavne epidemije covid-19, teške poplave, rastuće cijene robe i nestašicu energije kao ključne brige.

Li je također rekao da bi se kreatori politike trebali fokusirati na pomoć "tržišnim igračima", uključujući proizvodne kompanije i mala preduzeća, nudeći smanjenje poreza ili smanjenje administrativnih taksi.

"Zabrinutost za usporavanje rasta očito raste među tehnokratama u različitim vladinim agencijama", napisao je Larry Hu, šef kineske ekonomije u Macquarie Group, u nedjeljnom izvještaju.

Analitičari također sumnjaju da bi kineski kreatori politike mogli razmotriti smanjenje kamatnih stopa ili poduzimanje drugih koraka za ublažavanje monetarne politike. U tromjesečnom izvještaju, koji je u petak objavila centralna banka, izostavljene su fraze koje su se činile ranije da signaliziraju strožiju politiku. Uklanjanje tih fraza sugeriše pomak na horizontu, prema analitičarima Goldman Sachsa, Nomure i Citija.

"Prema našem mišljenju, ova brisanja predstavljaju službenu promjenu političkog stava PBoC-a i postavljaju teren za odlučnije monetarno i kreditno ublažavanje", napisali su analitičari Nomure u nedjeljnom izvještaju.

Te promjene se još uvijek ne dešavaju. Centralna banka je u ponedjeljak, 19. mjesec zaredom, zadržala osnovnu kamatnu stopu za kredite, referentnu stopu koju banke naplaćuju korporativnim klijentima za nove kredite, nepromijenjenom.

Međutim, analitičari iz Capital Economicsa smatraju da neće proći mnogo vremena prije nego što centralna banka počne snižavati referentne stope.

"Kako ekonomska naprezanja nastavljaju da rastu, bit će sve veći pritisak da se ublaži pritisak na finansiranje zaduženih zajmoprimaca", napisao je Julian Evans-Pritchard, viši kineski ekonomista kompanije, u izvještaju od ponedjeljka. Dodao je da Capital Economists misle da će centralna banka početi snižavati stope prije kraja 2021. poslije čega će uslijediti dodatna smanjenja u 2022. godini.

Drugi očekuju da će centralna banka istražiti druge opcije. Umjesto da mijenjaju kamatne stope, analitičari Goldman Sachsa kažu da očekuju ciljaniju podršku zelenom razvoju i malim i srednjim kompanijama.