Privreda
44

Katarski državni investicijski fond na SBF-u

Klix.ba
Ahmad Al Sayed
Ahmad Al Sayed
Dolazak na Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju, koja će se 14. i 15. maja održati u glavnom gradu BiH, najavila je delegacija političkih i biznis lidera iz Katara.

Učešće na SBF-u potvrdili su, između ostalih, dr. Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, ministar vanjskih poslova Katara i Ahmad Al Sayed, generalni direktor Qatar Investment Authority(QIA).

Državni investicijski fond osnovan 2005. godine, Qatar Investment Authority, jedan je od najvećih investicijskih fondova u svijetu čija se imovina procjenjuje na 115 milijardi dolara. Fond posjeduje udjele u vodećoj britanskoj banci Barclays, američkoj autoindustriji Fisker Automotive te u Volkswagen Group.

Također, Qatar Holding, koji se nalazi u sastavu Qatar Investment Authority otkupio je za milijardu i pol funti luksuznu robnu kuću u okviru Harrods Group, kao i produkcijsku kuću Miramax. Od februara 2012. godine Qatar Investment Authority djelimični je vlasnik švicarske Credit Suisse banke. U sastavu ovog Fonda nalaze se i dijelovi petrohemijske industrije Shell.

Ulaganja katarskog fonda u cijelom svijetu izazivaju pažnju, jer se uglavnom radi o investicijama čija se vrijednost mjeri u milijardama dolara. Samo u Francuskoj Fond je, zahvaljujući poreskim olakšicama koje im je omogućila tamošnja Vlada, uložio gotovo četiri milijarde dolara u nekretnine.

Ove godine generalni direktor katarskog investicijskog fonda Ahmad Al Sayed učestvovat će na Sarajevo Business Forumu radi potencijalnog ulaganja u BiH.